Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parc Güell de Barcelona i una rodona vermella amb interrogants amb una imatge difuminada del barri del Culubret de Figueres

ACTUALITAT

El barri més pobre de Catalunya és a una hora i mitja amb cotxe de Barcelona

Aquest és el barri amb la renda més baixa de tot Catalunya, situat a una hora i mitja de la ciutat de Barcelona

No és gens estrany que ens trobem en una mateixa ciutat de Catalunya les dues cares de la moneda. D'una banda, barris amb una renda més elevada. I de l'altra, sectors que tenen un gran índex de pobresa.

Tot i això, no tots els considerats com els més pobres d'una ciutat tenen la mateixa renda de mitjana. Així ho revelava l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en una llista que publicaven el 2021.

En aquest, es reflectien les rendes dels pobles i ciutats de tot el país. I entre ells cridava l'atenció un. El municipi més pobre de tot Catalunya, situat a tan sols una hora i mitja de la ciutat de Barcelona.

Aquest és el barri més pobre de Catalunya

Figueres, a la comarca de l'Alt Empordà, té, segons les dades de l'INE del 2021, el barri més pobre de tot Catalunya. Es tracta de la secció 01005, que pertany al barri de Culubret.

Aquest té actualment una renda mitjana per llar menor a 17 000 €, una de les més baixes de tot Catalunya. Concretament, de tan sols 16 747,86 €.

Captura del barri de Culubret de Figueres, a l'Alt Empordà
Aquest és el barri més pobre de tot Catalunya | Google Maps

Se situa a 20 minuts del centre de Figueres i a una hora i mitja de la capital de Catalunya, Barcelona. És la seva ubicació la que, precisament, el converteixen en una de les zones menys atractives de la ciutat. De fet, és al límit del municipi, a la zona fosca propera a l'estació de l'AVE.

Mal estat dels carrers i talls de llum constants

En aquest abunden les clavegueres en mal estat i la manca de manteniment. Les escombraries també se solen acumular pels carrers d'aquest barri de la província de Girona.

A més, és una zona coneguda a tot Catalunya pels múltiples talls de llum que pateixen des de fa més de 50 anys. I és que durant tres anys, entre el 2019 i el 2022, es van registrar fins a 1 300 talls.

Tot i que, segons va revelar Endesa fa uns anys, serien talls provocats per sobrecàrregues a causa del cultiu de marihuana. De fet, també asseguraven que una de cada tres habitatges al Culubret de Figueres tindria punxada la llum.

Encara que aquest no és l'únic motiu pel qual els veïns es queden sense electricitat tantes vegades a l'any. També es produeixen talls a causa de l'antiguitat de les instal·lacions elèctriques de què disposen en aquest barri, que ha estat considerat com el més pobre de tot Catalunya.