Muntatge d'equip de rescat amb esquís durant la tragèdia a la muntanya de Balandrau i cercle amb helicòpter de rescat.
ACTUALITAT

El Balandrau: ‘La sociedad de la nieve’ que va passar a Catalunya

Els fets van tenir lloc el 30 de desembre del 2000 a Balandrau, als Pirineus, quan un torb va atrapar diversos grups excursionistes


Una de les pel·lícules que està fent furor darrerament és la recentment estrenada La sociedad de la nieve. Produïda per Netflix, aquesta relata els fets de la coneguda història de “La tragèdia dels Andes”.

Els fets van tenir lloc el 1972, quan el vol 571 de la Força Aèria Uruguaiana es va estavellar als Andes i els sobrevivents van haver de sobreviure durant 71 dies. Dels 45 que anaven a l'avió, finalment només en van sobreviure 16.

No obstant això, no cal anar tan lluny per trobar històries tràgiques semblants i que, qui sap, potser un dia s'acaben adaptant a la pantalla amb un llargmetratge. En aquest cas, els fets van tenir lloc a la muntanya de Balandrau, situada als Pirineus, a la comarca del Ripollès, el 30 de desembre de l'any 2000.

Helicòpter de rescat durant la tragèdia de Balandrau

El torb va agafar desprevinguts els excursionistes

Diversos grups d'excursionistes es trobaven al cim de la muntanya quan una forta ratxa de vent de més de 100 quilòmetres per hora els va tirar a terra. Tot i que les prediccions meteorològiques eren favorables, el vent no es va aturar, provocant un violent torb que els va atrapar en intentar baixar.

Equip de rescat durant la tragèdia a la muntanya Balandrau

El torb succeeix quan el vent arrossega la neu acumulada. Es tracta d'un fenomen meteorològic molt perillós, que provoca la caiguda de la sensació tèrmica, que va arribar als 30 graus sota zero, la visibilitat nul·la i un soroll ensordidor. Segons Jordi Cruz, meteoròleg que va estudiar l'accident anys després, el torb va ser causat pel vent que va aixecar la neu d'un temporal que va tenir lloc pocs dies abans.

L'avís va arribar tard

L'avís de desapareguts no va arribar fins a l'endemà al migdia, que va portar a terme Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració de bombers francesos i andorrans. 9 persones van morir i només 3 van aconseguir sobreviure després de 3 dies del succés.

D'aquests fets s'han dut a terme diverses obres. Per exemple, Cruz va publicar el llibre “Tres nits de torb” el 2018, mentre que TV3 va emetre el documental “Balandrau, infern glaçat”, el 2021.

Mor el bomber que va coordinar l'operació del Balandrau

Fa pocs dies va morir Francesc Carola, excap del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i del parc de bombers voluntaris de Camprodon. Carola va ser qui va coordinar l'operatiu de salvament de la tragèdia del Balandrau. A més, va participar en fins a 860 actuacions de rescat de muntanya durant la seva trajectòria professional.

Francesc Carola, bomber que va liderar l?operatiu de rescat de Balandrau

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Camprodon va atorgar-li l'any 2016 la Medalla de la Vila de Camprodon en la modalitat de bronze, de distinció ciutadana.

➡️ Actualitat

Més notícies: