Augmenta la tensió a les presons catalanes després de la mort de Núria López
Les presons catalanes continuen immerses en un clima de tensió arran de l'assassinat de Núria López a mans d'un pres la setmana passada
Els funcionaris de les presons catalanes continuen les seves protestes arran de la mort la setmana passada de Núria López. L'encarregada de cuina del centre penitenciari Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona), era assassinada brutalment per un altre pres, que posteriorment es va suïcidar, dimecres passat.
Un fet que desencadenava les concentracions i reivindicacions dels funcionaris i treballadors de les presons catalanes tan sols un dia després del crim. Aquests reclamaven un augment a la plantilla i més mesures de seguretat als centres penitenciaris.
Les protestes han continuat aquest dilluns, 18 de març. De fet, la tensió ha augmentat visiblement especialment a les presons de Quatre Camins i Joves, a Barcelona. Agents dels Mossos d'Esquadra han impedit en aquests centres que els funcionaris bloquegessin l'accés.
Tensió a les presons catalanes després de la mort de Núria López
Nova jornada de concentracions a les principals presons catalanes. Aquest dilluns, 18 de març, cap a les 6:30, funcionaris de les presons catalanes de Brians 1 i 2, Lledoners (Barcelona), Mas d'Enric (Tarragona), Ponent (Lleida) i Puig de les Basses (Girona) han tornat a bloquejar l'accés amb barricades. A l'entrada dels centres s'hi han viscut alguns moments de tensió, encara que sense incidents.
Les protestes es produeixen després de l'atroç crim de Núria López, l'encarregada de cuina de Mas d'Enric, a mans d'un altre pres que havia estat condemnat per l'homicidi d'una dona el 2016. Els empleats reclamen amb les concentracions a les presons catalanes majors mesures de seguretat als centres i un augment a la plantilla de treballadors.
Tot i això, els Mossos d'Esquadra, amb un gran desplegament amb antiavalots, han pogut impedir el bloqueig a primera hora d'aquest dilluns a les presons de Quatre Camins i Joves, i han obligat a deixar un carril obert per permetre l'accés als treballadors.
"Seria injust qüestionar tot un sistema per una tragèdia"
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ja va avisar diumenge passat que no es podien tornar a repetir els episodis de confinament dels presos a les cel·les de la setmana passada. Tot i això, aquest dilluns arrencava amb noves protestes a primera hora del matí a les presons de Catalunya.
Tot i això, en un article aquest mateix dilluns per al Diari Ara, exconsellers de Justícia de la Generalitat i exresponsables de presons de Catalunya han demanat que les reivindicacions que es duguin a terme siguin "de forma ordenada, en el marc del diàleg sindical".
"És urgent i necessari que tothom estigui a l'alçada del moment i després totes les parts se sentin a parlar per evitar que s'escali una situació complexa, que podria portar a episodis de tensió greus i de conseqüències imprevisibles per als drets i la seguretat dels interns i dels professionals".
A més, han declarat que "seria injust jutjar i qüestionar tot un sistema assenyalant només la lamentable tragèdia". I han recordat que en 40 anys no hi havia hagut cap incident d'aquest tipus a les presons de Catalunya".
"Ens trobem davant d'un fet dramàtic, però extremadament excepcional", han assegurat. "No valen excuses, però cal un debat honest, rigorós i seriós".
Després d'unes hores, Brians 2, la presó més gran de Catalunya, ha obert les cel·les de fins a 1.400 interns. Els presos de Quatre Camins i Joves també podran sortir de les cel·les. Això no obstant, no es podran realitzar tallers ni activitats durant el dia d'avui als centres. I 4.000 interns a diferents presons de Catalunya continuen tancats a les seves cel·les.
Més notícies: