Televisions i Ràdios d'UTECA i AERC demanen META i reclamen més de 160 milions
Televisions i Ràdios d'UTECA i AERC demanen Meta pel seu incompliment de la normativa de protecció de dades.
El conjunt de televisions i companyies publicitàries d'Atresmedia, Mediaset i TRECE, integrants de la Unió de Televisions Comercials a Obert (UTECA), i els grups radiofònics encapçalats per Cadena Ser, COPE, Onda Cero i RAC1, pertanyents a l'Associació Espanyola de Ràdio Comercial (AERC), han presentat una demanda conjunta contra META per competència deslleial.
La demanda assenyala l'incompliment continuat del Reglament Europeu de Protecció de Dades (REPD), almenys entre el 25 de maig del 2018, data de la seva entrada en vigor, fins al 31 d'octubre del 2023. Així com de les resolucions dictades per les autoritats europees competents. Això ha permès a la companyia nord-americana propietària de Facebook i Instagram obtenir un avantatge competitiu il·lícit respecte als demandants en el mercat de la publicitat en línia segmentada i personalitzada.
Les principals televisions i ràdios, mitjançant la seva acció judicial, se sumen a la reclamació iniciada per la demanda interposada el desembre del 2023 contra META per mitjans de premsa agrupats a AMI.
Com a conseqüència del massiu incompliment de la normativa i de les diferents resolucions de les autoritats europees sobre la matèria, META ha adquirit antijurídicament un avantatge competitiu injust que li ha permès elevar la seva quota de mercat en una modalitat publicitària clau a l'ecosistema publicitari online.
Tan és així que si, com obliga la normativa europea de protecció de dades des del 25 de maig de 2018, Instagram i Facebook haguessin demanat el consentiment previ dels ciutadans per al seu perfilat publicitari, la base de dades i la corresponent capacitat d'oferir-ne una publicitat personalitzada i segmentada s'hauria vist notablement reduïda.
La demanda fixa el dany econòmic a més de 160 milions d'euros, a data de presentació de la demanda. Això correspon a la quantitat no ingressada pels demandants a causa de lactuació il·lícita desenvolupada per META. Es tracta d'una demanda presentada pel despatx dirigit per l'advocat i el catedràtic de Dret Processal de la UCLM Nicolás González-Cuéllar.
Els demandants es reserven la possibilitat d'estendre el període objecte de la demanda, una vegada que les autoritats europees de protecció de dades confirmin si META, tal com va anunciar, està demanant el consentiment dels usuaris de forma lícita des del novembre del 2023.
Més notícies: