Ana Terradillos esclata per la falta d'ajudes als afectats per la DANA
Ana Terradillos critica durament la manca d'ajudes a València als afectats per la DANA.
Aquest dimarts, 5 de novembre, 'La Mirada Crítica' va comptar amb un debat centrat en les intervencions de la Unitat Militar d'Emergències a catàstrofes naturals.Un tema que va comptar amb la participació del tinent general retirat Juan Montenegro. El context de la discussió va ser la recent DANA que ha afectat València i més de 69 municipis de la seva àrea metropolitana.
Ana Terradillos va posar sobre la taula una pregunta crucial per entendre la resposta davant aquesta emergència. "Per què no es declara l'Emergència Nacional, a la DANA més immensa que hem tingut en tota la nostra història recent?", va preguntar la presentadora de 'La Mirada Crítica'. I Montenegro va respondre que, en emergències, els militars practiquen "tot el dia" el protocol d'actuació necessari per a situacions crítiques d'aquesta índole.
Montenegro va recordar un exercici en què es van anticipar a un escenari de gran inundació a València. "El 2014, hi va haver un exercici dirigit per la UME, els serveis d'emergència de la Generalitat i tots els serveis d'emergència nacionals, que es va anomenar Buñol 2014. Va ser un exercici per si hi havia una gran inundació a València i es va arribar a la conclusió que calia declarar el nivell 3 d'Estat d'Alarma", va indicar.
I Ana Terradillos va respondre amb contundència a 'La Mirada Crítica':"I això ha servit d'alguna cosa?". Durant el debat, Montenegro va destacar que van faltar accions concretes, com "haver activat més unitats des del principi i treure les runes dels carrers, per tal de portar a la població aigua, menjar i mantes".
Davant d'això, Ana Terradillos va expressar la seva frustració a 'La Mirada Crítica': "Jo vaig estar dijous, res, 26 hores. Entenc que la reconstrucció vindrà després, que per aquests carrers tan estrets no es pot ficar una màquina, però... No em fastiguegis! No em diguis que no hi ha possibilitat que l'exèrcit pugui ficar a les places principals aigua i menjar. No ho puc entendre!".
A més, Ana Terradillos va compartir les seves experiències en zones de conflicte, ressaltant la urgència de proveir necessitats bàsiques: "Jo he estat en altres conflictes bèl·lics. No sóc una experta, però he estat a l'Iraq, a l'Afganistan, a l'Operació Plom. ¡Em cago a la llet! La gent allà té menjar, aigua i llum. Medicaments. El meu pare és malalt crònic. Què passa si se li acaben els medicaments? No pot venir un helicòpter? Vostè em demostrarà si aquesta idea és una mica simple i absurda", va qüestionar la presentadora al convidat.
Ana Terradillos també va emfatitzar la importància de comprendre les competències de les comunitats autònomes en la coordinació amb la UME: "És important saber si és la comunitat autònoma la que dirigeix la UME o no. Jo pensava que era la comunitat, la que organitzava els efectius. 500, 700 o 1200 efectius".
Juan Montenegro va explicar el procés: "La comunitat autònoma assigna missions i zones d'acció a la UME, una vegada que està activada l'alerta dimarts, a les 15.21 hores. La UME veu el que necessita, els efectius que té, els demana a l'Estat Major de la Defensa, s'assignen les unitats i es despleguen".
Més notícies: