Muntatge amb el plató de 'Pasapalabra' al fons, el logo del programa, Roberto Leal somrient i un regal
TELEVISIÓ

Roberto Leal i 'Pasapalabra' reben el millor regal de Nadal abans d'hora

'Pasapalabra', presentat per Roberto Leal a Antena 3, és conscient de la importància d'això que ha passat

Pasapalabra és el programa d'Antena 3 presentat per Roberto Leal en què dos concursants intenten acumular segons en diverses proves amb paraules. Temps que els servirà després per contestar totes les definicions de la prova final, anomenada 'El Rosco'. Pasapalabra, que cada tarda supera els dos milions d'espectadors, ha rebut la millor de les notícies abans de finalitzar el 2023.

La cadena d'Atresmedia coneixia fa només uns dies que l'espai conduït per Roberto Leal continuarà mantenint-se a la graella. Ara bé, en tot aquest temps, l'èxit de Pasapalabra ha generat diferents enfrontaments judicials pels seus drets.

Roberto Leal acaba l'any rebent la millor de les notícies per a Pasapalabra

En concret, al nostre país, el plet més important va enfrontar ITV, l'empresa originalment propietària d'aquests, amb MC&F i Mediaset. Una situació que va finalitzar amb la sentència que va obligar Telecinco a deixar d'emetre el concurs i que, posteriorment, Atresmedia el pogués incloure a la graella d'Antena 3.

El grup audiovisual estava esperant conèixer la resolució de la reclamació de l'empresa Good Services, una filial de MC&F, contra ITV. La reclamant afirmava que 'El Rosco', la famosa prova de Pasapalabra, coincidia amb el seu format 21x100 i podia protegir-se mitjançant la propietat intel·lectual. Un fet que indicaria que ITV ho estaria explotant de manera il·legal.

Precisament, aquesta era la societat matriu de Good Services. Després, el format The Alphabet Game seria adaptat a uns altres països, entre ells Espanya, amb la denominació Pasapalabra.

Finalment, després de diverses reclamacions, el Tribunal General de la Unió Europea va desestimar els recursos interposats per Good Services contra les resolucions de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE.

Encarni Bonillo, amb cara seriosa, responent les preguntes d''El Rosco' del programa 'Pasapalabra' d'Antena 3
'Pasapalabra' podrà continuar utilitzant la prova d''El Rosco' després de conèixer la sentència del Tribunal Europeu | Telecinco

Aquells van considerar que Good Services va registrar la coneguda prova "de mala fe". Es pretenia deixar el programa de Roberto Leal sense la secció amb més èxit perquè cedís el triomf que està tenint. Finalment, no serà així.

El Tribunal esmentat, en la seva sentència, recorda que “el concepte 'mala fe' es refereix a la motivació subjectiva de la persona que presenta la sol·licitud de registre d'una marca. Una intenció deshonesta o un altre motiu perjudicial. Implica una conducta que s'aparta dels principis de comportament ètic comunament acceptats o les pràctiques lleials al comerç o als negocis”.

La cort, amb seu a Luxemburg, va assenyalar recentment que Good Services va sol·licitar el registre de la marca per a signes que no havia creat i pels quals no va manifestar interès. El fet que Good Services sol·licités el registre de la denominació 'El Rosco' va tenir l'efecte d'impedir que ITV pogués utilitzar-la, malgrat haver-la creat.

Pasapalabra encara té casos judicials oberts

La sentència indica la fi d'un litigi existent des de fa anys sobre la titularitat de la marca 'El Rosco'. Entre els formats televisius produïts per ITV Studios Global Distribution Limited figura The Alphabet Game. Un format que el 1999 es va adaptar a Itàlia amb el nom Passaparola gràcies a un contracte de llicència entre ITV i la societat Einstein.

Muntatge de fotos de Roberto Leal, amb cara seriosa, en un primer pla, de fons el plató del programa 'Pasapalabra' d'Antena 3 i al costat el logotip de Telecinco
Telecinco encara té pendent una indemnització milionària per no tenir els drets per emetre 'Pasapalabra' | GTRES, Atresmedia, Mediaset, e-noticies.cat

Més enllà de la present resolució, queden en l'aire uns altres conflictes judicials. Després de la fi de les emissions de Pasapalabra a Telecinco l'any 2019, Mediaset i ITV mantenen un altre enfrontament.

Quan el Suprem va considerar que Pasapalabra i 'El Rosco' eren propietat de l'empresa britànica, va obligar a deixar d'emetre el concurs a Telecinco. Aleshores, també va condemnar el grup audiovisual a una indemnització milionària. Un assumpte que, avui dia, continua als jutjats.