Què va passar a Tor, el poble català que va ser testimoni de l'assassinat de tres persones
Tor ha estat testimoni de diversos crims que han deixat el poble marcat per un halo de misteri sense resoldre
Tor és un petit poble del Pirineu de Lleida on s'han viscut successos dignes de pel·lícula. El conflicte té com a escenari principal una disputa per la propietat de la muntanya. I partint d'aquesta base, el poble i els seus escassos habitants s'han vist embolicats en intrigues, crims i teories de la conspiració.
L'any 1896, 13 famílies de Tor esdevingueren els amos col·lectius de la muntanya que dominava l'horitzó del poble. Tot i això, el 1976, tres d'aquestes famílies, liderades per Josep Montané, àlies Sansa, van maquinar un pla. L'objectiu era apoderar-se de la propietat de manera exclusiva.
Tor es va convertir en un escenari de polèmiques
La intenció de Sansa i el seu grup era vendre la muntanya a un promotor andorrà, Rubén Castañé. Per tal de construir una estació d'esquí, un hotel i un centre comercial. Aquesta idea empresarial va desencadenar tensions a Tor, convertint el poble en un polvorí que acabaria explotant en violència.
El punt àlgid de la disputa va arribar el 3 de juliol de 1980, quan dos guardaespatlles contractats per un veí van ser brutalment assassinats. Suposadament, per homes vinculats a Castañé. Aquest succés va marcar un abans i un després a la vida dels habitants de Tor, que van començar a viure amb por i desconfiança.
La situació va assolir el seu clímax el febrer del 1995, quan un jutge va atorgar la titularitat única de la muntanya a Sansa. Tot just sis mesos després, el mateix Sansa va aparèixer mort a casa seva, amb un cable enrotllat al coll. Aquesta situació ha donat peu a nombroses teories sobre la seva mort, des de la intervenció de terroristes governamentals fins a comptes locals.
Un misteri sense resoldre
Avui dia, el misteri de Tor segueix sense resoldre's del tot. Encara que la muntanya ha tornat a mans de totes les famílies del poble per decisió judicial, les discrepàncies i els odis persisteixen. D'aquesta manera, es deixa entreveure que el fosc passat de Tor encara no ha estat completament desenterrat.
I per aportar llum a la foscor, ha entrat en escena el famós periodista català Carles Porta. Conegut per conduir el popular programa Crims de TV3, el lleidatà estrena aquest dilluns una sèrie-documental sobre el cas. Sens dubte, a partir de llavors, s'obriran nous capítols que avivaran el misteri d'una història que mai no acaba.
Més notícies: