Una persona camina per un carrer ple de runes i fang, mentre que en un requadre es mostra l'uniforme de la Policia Nacional amb un símbol d'advertència.
SUCCESSOS

La Policia encén les alarmes: possible estafa amb les donacions per la DANA

Els experts recomanen estar previnguts davant de qualsevol estafa en uns moments de màxima vulnerabilitat

Una estafa és el que t'esperes menys enmig d'una catàstrofe. Tot i que la solidaritat és el que preval, la veritat és que en contextos com el de la DANA patits a València també són l'escenari perfecte per als delinqüents. Per això la Policia Nacional ha encès tots els engranatges per investigar i evitar possibles fraus a través de les donacions.

Concretament, s'investiga una possible estafa en línia que estava sol·licitant donacions en criptomonedes per ajudar els afectats per la DANA a València. La denúncia la va presentar la Brigada Provincial d'Informació de la Prefectura Superior de Policia del Pais Valencià, després de detectar peticions fraudulentes. Es demanaven diners a través de la criptomoneda Bitcoin, pel domini web ayudavalencia.es.

Un home amb gorra blanca i jaqueta fosca sosté una escombra mentre està dret en un carrer amb runes i edificis danyats al seu voltant a Paiporta.

Davant la gravetat de la denúncia, els agents van actuar amb rapidesa i van sol·licitar, amb caràcter d'urgència, el bloqueig de la pàgina web. Aquesta sol·licitud va ser atesa immediatament per l'organisme públic Red.es, encarregat de bloquejar el domini de manera cautelar. A més, va sol·licitar la col·laboració dels operadors de telecomunicacions per impedir que els usuaris poguessin accedir a la pàgina des de les xarxes.

Una estafa que s'aprofita de la vulnerabilitat que ha deixat la DANA

A la portada de la web, hi havia un missatge que assegurava que les donacions es destinarien a una fundació no governamental anomenada Ayuda Valencia. S'explicava que, a causa de les fortes inundacions a la regió, els bancs, els caixers automàtics i els serveis d'energia estaven fora de servei. Per això la sol·licitud de donacions només es podia fer a Bitcoin.

El lloc de l'estafa també oferia una opció per “dipositar crypto”, cosa que va aixecar les sospites de les autoritats sobre la seva autenticitat. La investigació policial continua en curs amb l'objectiu de verificar els fets recollits a la denúncia. Si es confirma que es tracta d'una estafa, les autoritats prendran les mesures necessàries per identificar els responsables.

Aquest cas ressalta el creixent problema dels ciberdelinqüents. De fet, el primer semestre del 2024 es va registrar un augment del 9,2% en les infraccions penals relacionades amb delictes cibernètics, segons dades del Ministeri de l'Interior. Al mig de la confusió generada per la DANA, el Gobierno ha emès recomanacions per evitar que els ciutadans siguin víctimes d'estafes.

Agent de Policia Nacional

La Policia ja treballa contra aquesta mena d'estafes

S'ha habilitat una nova secció a la web de la Moncloa. I també s'han obert comptes a xarxes socials per oferir informació oficial actualitzada sobre els ajuts per als afectats. Les autoritats insten els ciutadans a verificar sempre els canals oficials abans de fer qualsevol mena de donació.

D'aquesta manera, es podria evitar caure en aquesta mena d'estafes que busquen aprofitar-se de la solidaritat en moments d'emergència. Sens dubte, una pena que la paraula estafa vagi lligada a moments de desesperació i tristesa. Així i tot, són molts els que han pogut ajudar de forma legal i donar un cop de mà als que més ho necessiten.

➡️ Successos

Més notícies: