Mónica de la Llana, desapareguda a Tarragona, amb un gorro

Mónica, la noia de 22 anys que va desaparèixer en estranyes circumstàncies: ‘No encaixa’

L'últim de veure-la amb vida va ser la seva parella, amb qui tenia una relació problemàtica

21 de juliol de 2022. Aquest és el dia que es perd la pista de la Mónica de la Llana García. Aquesta dona, de 45 anys, vivia amb la seva parella a La Morera de Montsant, petit municipi de Tarragona on viuen unes 160 persones.

"Ens veiem el dijous. Et contaré el que m'està passant", li escrivia la Mónica a una amiga un parell de dies abans de la seva desaparició. Aquest dijous a més de quedar a menjar amb aquesta amiga, s'anava a passar per casa d'un altre amic, amb el qual vivia per temporades, a recollir una mica de roba. La Mónica no es va presentar a cap dels plans.

Tampoc va acudir al treball que tenia aquell cap de setmana, ni va cridar a la seva mare a la qual acabaven d'operar. Maria Jesús, la germana de la Mónica, afirmava que les alarmes li van saltar arran de l'operació de la mare d'ambdues.

Mónica de la Llana, desapareguda a Tarragona
Els amics de Mónica asseguraven que la relació són la seva parella era tòxica | Mediaset

"La meva mare, que anava a tenir una operació important, la va escriure un missatge, va intentar cridar-la, però no donava senyal. Al principi, el deixem passar. Però un dia, estava amb una amiga desdejunant i decidim comprovar la data de l'última vegada que la meva germana s'havia connectat a WhatsApp. L'última connexió era el 21 de juliol. Estàvem a principis d'agost... Em va donar una esgarrifança. Això era impossible. Mirem el seu Facebook i la seva última publicació era anterior", comentava Maria Jesús.

La parella de Mònica, el principal sospitós

Els repetidors indiquen que el telèfon de Mónica es va apagar a La Morera de Montsant, on vivia amb un home de 51 anys amb què tenia una relació des de feia uns mesos. A més d'això, l'última crida de la Mónica va ser a les 7.50 del 21 de juliol. Aquesta crida la va fer al seu nuvi i va durar tres minuts. Després d'això, es perd la pista de la dona.

"Jo de la seva vida privada no coneixia molt, no m'ho explicava, però clar, als seus amics sí", relatava la seva germana. Amics de  la Mónica han contat que la relació de la dona amb la seva parella no anava del tot bé. Maria Jesús contava que en la parella "hi havia escenes de maltractaments. Cops... discutien. Ell li pegava, em consta, i crec que la meva germana a ell també".

Un mes abans de la seva desaparició, concretament l'11 de juny, la Mónica va enviar a un amic, un enregistrament d'un episodi violent que va viure al costat de la seva parella. Un àudio de tot just un minut en el qual es pot sentir una escena de maltractaments.

Segons expliquen els amics de  la Mónica, ella s'estava preparant un Cola-Cao, quan ell va començar a enganxar-la de manera violenta mentre ella intentava defensar-se. "Tu no eres així. Eres simpàtic, agradable... tens una doble personalitat", se sent dir a la dona a l'enregistrament.

Després de gravar aquest àudio, la Mònica li va enviar per correu electrònic a un amic. "Ni una, mai més. Si em passa alguna cosa, aquest àudio els ho envies a la policia", li va escriure.

A més, els Mossos d'Esquadra han pogut recuperar alguns missatges de Mònica d'unes setmanes abans de desaparèixer. En ells, la dona posa de manifest una amiga seva, que la seva relació sentimental no anava bé:

"Estic vivint amb un noi que no es porta gens bé amb mi. Tinc un atac d'ansietat i d'asma. Estic recollint-ho tot per anar-me'n demà. Vaig venir a La Morera de Montsant per estar tranquil·la i em trobo amb un oncle que cal fer-ho que ell digui i em condiciona a no poder ser jo", escrivia.

El nuvi de Mònica va assegurar als Mossos d'Esquadra que ell la va deixar al migdia del 21 de juliol en una parada del bus de Cornudella (Tarragona), per anar a treballar. Maria Jesús assegura que el jove sap que això era mentida, ja que la Mònica no havia de treballar fins al cap de setmana. "Després va dir que la va deixar a les 7 del matí, sap que és mentida, ha canviat la versió repetides vegades. No encaixa", sentencia.

Primer pla de Mónica, desapareguda a Tarragona
La Mònica va enviar un àudio a un amic on se sentia com la seva parella l'agredia | Mediaset

Mònica era asmàtica i tenia problemes cardíacs

La Mònica tenia asma i problemes cardíacs, per la qual cosa necessitava medicació. Una de les primeres accions de Mossos d'Esquadra després de saber de la desaparició de la noia va ser buscar a hospitals i farmàcies, però ningú havia utilitzat la targeta sanitària per reclamar les pastilles.

Maria Jesús, la germana de la Mònica assegura que la família sap des del principi que no és una marxa voluntària. "És impossible que no volgués estar el 13 de setembre que és l'aniversari del fill i el seu". La família de la Mónica creu que algú li ha fet alguna cosa "intencionada o no", però que "l'han matat, l'han enterrat o l'han llençada en algun costat".