Muntatge de l'hospital d'Écija i Manuela
SUCCESSOS

Manuela, la nena de 3 anys de Sevilla que va morir en tenir angines

La fiscal crida a declarar als metges que van atendre la menor els dies previs a certificar la seva mort


El malson continua per la mort d'una nena de 3 anys després de ser operada d'amígdales a l'Hospital d'Alta Resolució d'Écija (Sevilla). La seva família encara no ha pogut assimilar els fets i romanen en tractament psicològic. Els pares acusen els metges de presumpta negligència mèdica després de veure morir als seus braços la menor després d'acudir al centre tres vegades perquè la revisessin.

Després de la denúncia interposada, la fiscal del cas ha sol·licitat la declaració de tots els sanitaris que van atendre la nena els dies previs a la seva mort.

Segons declara el seu progenitor, els metges van enviar la nena a casa fins a dues vegades, tot i que estava en molt males condicions. Finalment, va morir després de patir una hemorràgia descomunal derivada de la cirurgia a què va ser sotmesa el 19 de setembre de 2022.

La menor continuava empitjorant

L'operació, una amigdalectomia amb adenoidectomia, es va realitzar el 19 de setembre de 2022 a les 09.15 del matí a l'Hospital d'Alta Resolució de la localitat ecijana.

La menor va necessitar anestèsia general a causa de la hipertròfia d'amígdala i adenoide que patia, i que li provocava dificultat respiratòria i roncs nocturns. Finalment, segons detalla el pare, als 45 minuts de la intervenció, la nena va rebre l'alta.

Tot i això, van haver de romandre a l'habitació fins a les 18.00 de la tarda perquè l'anestèsia l'havia afectat "moltíssim i no s'aixecava". Durant aquell dia, Manuela no va rebre la visita del metge que l'havia operat, ni tan sols per fer la revisió corresponent abans de l'alta.

Després de sortir de l'hospital, van anar a la farmàcia per recollir els medicaments necessaris per al postoperatori i, en presentar la targeta, es van adonar que no els havien carregat les receptes. Segons detalla el seu progenitor, "al metge se'l va oblidar, de manera que vam haver de tornar de nou a l'hospital".

L'endemà al matí, la petita "ni menjava ni parlava, estava tot el temps estirada i sense moure's". Davant d'aquesta situació, la van tornar a portar a l'hospital, ja que, com que no empassava, no podia prendre res de la seva medicació que era de tipus oral. Allà, els pares van sol·licitar que li canviessin les medicines i després de dir-los "'que era normal', ens van canviar un únic medicament per supositoris, i li van tornar a donar l'alta".

Imatge exterior de l'Hospital d'Alta Resolució d'Écija

Segons detalla El Español, al segon dia després de l'operació, la menor continuava empitjorant i van tornar a urgències. En arribar, li van posar Urbason, un medicament per baixar la inflamació extrema, i "després de prendre'ns per bojos, ens van tornar a comentar que és normal i que ens n'anéssim cap a casa". Mitja hora després li van donar l'alta, però aleshores van començar els problemes de debò.

El seu cos va col·lapsar

"L'Urbason és un vasodilatador, i creiem que això va ser l'estocada final", lamenta el pare de la nena. Ell es va quedar tota la nit vigilant la menor, ja que la seva dona està embarassada de sis mesos i necessitava descansar. A les cinc de la matinada, Manuela va tenir l'atac final.

La petita "va començar a estar molt agitada i a tenir arcades. La vaig agafar als braços, i de sobte va vomitar sang. Moltíssima. Pràcticament tota la que tenia el seu cos". Desesperats, els pares van haver de deixar sol el fill de 9 anys a casa per córrer amb Manuela a l'hospital. "La nena va arribar pràcticament dessagnada" i va ser diagnosticada amb un xoc postoperatori hipovolèmic.

Manuela havia de ser traslladada a l'hospital Virgen del Rocío, però l'ambulància medicalitzada va trigar tres hores. Quan va arribar, la situació era crítica. La menor va haver de rebre diverses transfusions de sang, però seguia amb hemorràgies i necessitava una operació urgent.

Muntatge amb el braç d'un pacient amb una via posada i un metge amb els braços plegats

Finalment, el seu cos va acabar col·lapsant i va arribar a un estat de mort cerebral del 90%. El 10% restant es va anar apagant fins que el 24 de setembre en van certificar la defunció. Segons detalla l'informe clínic, la menor hauria mort per una "encefalopatia hipòxic-isquèmic" a causa d'una greu hemorràgia derivada de la cirurgia a què va ser sotmesa.

Els pares no donaven crèdit de la situació i van acusar els metges de negligència.

No va tenir analítiques prèvies

Segons detalla l'advocat representant de la família, Manuela havia estat sotmesa a l'operació sense que se li fes l'analítica de sang prèvia. Ara, després d'emprendre mesures judicials, tres sanitaris del centre, a més de la doctora que ja va declarar com a investigada fa unes setmanes, s'hauran de personar davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de la localitat.

Després d'aquesta decisió de la fiscal, el pare de la nena ha concedit unes declaracions al programa televisiu Vamos a ver, en què ha explicat el calvari a què segueixen sotmesos. Tant ells com el seu fill menor segueixen en tractament psicològic i lluiten perquè es faci justícia. Al final de la seva intervenció, ha explicat que la situació "és inhumana" i que "amb una anàlisi igual es podria haver evitat".

Tot i això, afirma que "ells s'agafen al fet que en ser una operació tan simple, ni es considera operació i només una reducció d'amígdales". Tot i això, l'home conclou contrariat, que ni tan sols "hem tingut un condol per part dels metges".

➡️ Successos

Més notícies: