Muntatge Mujas i muntanyista desaparegut

Juan Antonio, el muntanyenc desaparegut fa 13 anys: 'Torna en dos o tres dies'

La família de Juan Antonio creu que el jove va patir un accident en una cova desconeguda

Amb una motxilla, una cantimplora, un sac de dormir i un frontal, Juan Antonio Gómez Alarcón va sortir de casa dimarts 20 de juliol de 2010 a Mijas (Màlaga). "Torno en dos dies o tres", va dir abans de marxar. Des d'aleshores no se'n sap res i ja han passat 13 anys.

Juan Antonio era un muntanyenc expert, espeleòleg i escalador. Aquell matí, Juan Antonio va sortir de casa d'hora i es dirigia a l'estació malaguenya de Mijas-Fuengirola. Allí va ser vist per última vegada a les 9.10 hores del matí.

El noi, que tenia 32 anys en el moment de la seva desaparició, va descobrir i va plasmar en una guia 54 cavitats de la serra de Mijas, de la qual era un apassionat. A la guia, el muntanyenc desgranava rutes amb inici i final per la seva estimada serra "perquè ningú es perdi".

Quatre dies de cerca per part de la policia

Carmen, la germana de Juan Antonio, recorda que el jove feia mesos que estava tancat estudiant les oposicions. Un cop va acabar les oposicions per a professor, va programar una sortida a la serra per desconnectar. Juan Antonio va convidar diversos amics per programar la ruta, però van declinar la seva oferta perquè havien de treballar, així que se'n va anar sol.

Juan Antonio Gómez Alarcón, desaparegut al 2010
La recerca de Juan Antonio va durar quatre dies, amb un de descans al mig | SOS Desaparecidos

"Va dir que estaria màxim tres dies, però quan se n'anava només tornava en dos perquè s'avorria", comentava Carmen. Però les alarmes van saltar a la seva altra germana, Ana María. "Se'n va anar un dimarts, dijous a la nit, la meva germana Ana María va sospitar i divendres al matí va anar a denunciar", explicava.

La Guàrdia Civil va dir a la família Gómez Alarcón que havien d'esperar 24 hores per una desaparició. "Va ser el primer error, el meu germà podia estar accidentat des del mateix dimarts que va sortir", lamentava Carmen.

Dissabte un helicòpter va sobrevolar la serra. La recerca de Juan Antonio va durar quatre dies, amb un de descans al mig. La família no es va rendir i a fbase de trucar a portes, van aconseguir 300 voluntaris. José Ángel Sánchez, cap de la Policia Local de Guadalix de la Serra (Madrid), va viatjar fins allà, però no es va trobar cap indici que portés el muntanyenc.

I és que la família de Juan Antonio, va saber dos anys després de la desaparició del jove, que la Guàrdia Civil havia arxivat el cas sense ni tan sols notificar-ho als seus familiars.

La ruta 55, la hipòtesi que sosté la família

Que fos un muntanyenc, espeleòleg i escalador expert dificultava la recerca, ja que si s'havia quedat atrapat en algun lloc no seria un lloc de fàcil accés.

La hipòtesi que sosté la família, és que Juan Antonio patís un accident en una cova desconeguda, la número 55, i no en pogués sortir. "Juan Antonio estimava la serra", explica Carmen.

Juan Antonio Gómez Alarcón, desaparegut a Mijas al 2010
La hipòtesi que sosté la família és que Juan Antonio patís un accident en una cova desconeguda | SOS Desaparecidos

I és que tal era l'amor de Juan Antonio per la serra de Mijas, que amb només 14 anys va començar a editar una guia de rutes. Aquesta guia es va publicar el 2006, amb 54 cavitats de la serra. A les 54 identificades es va mirar sense èxit.

Tretze anys després de la desaparició de Juan Antonio, la fe de la família a trobar-lo segueix intacta, encara que la seva vida és diferent. Quan el jove va desaparèixer, la Carme estava embarassada del seu primer fill. Ara, Juan Antonio té tres nebots que no coneix.

"Hem buscat a molts llocs, és molt complicat. Jo no perdo l'esperança que es trobi, però sé que serà de casualitat, com que moltes vegades s'han resolt casos", comenta Carmen.

Amb Juan Antonio, són cinc les persones que han desaparegut a la serra de Mijas. I és que en un espai protegit de la serra se'ls han rendit un homenatge, plantant cinc arbres amb plaques a les seves memòries. A més d'això, el mirador de Mijas, va passar a dir-se Mirador Juan Antonio Gómez Alarcón en honor del jove muntanyenc.