Guardia Civil emportant-se detingut a un home al carrer

Hugo, el jove de 18 anys que captava menors per a la gihad

El jove pertanyia a la 'major estructura gihadista a Espanya'

La urbanització de la Rascanya de la Pobla de Vallbona, a València, segueix sense creure's que un jove del poble, de tota la vida, hagi liderat "la més gran estructura gihadista coneguda a Espanya".

Hugo Cortina, un jove de la Pobla de Vallbona de 18 anys, va ser detingut per pertànyer a una xarxa que captava joves i menors a través de la difusió de continguts de l'Estat Islàmic.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Hugo comptava amb la col·laboració de Salim Harchi Sabraoui, un jove establert a Benavente (Zamora). Amb ell, traduïen els continguts de l'ISIS a l'espanyol. I és que malgrat viure a províncies diferents, actuaven de manera connectada a través de l'àmbit virtual.

Tots dos joves elaboraven i divulgaven contingut terrorista que els permetia identificar i seleccionar usuaris més vulnerables a la radicalització.

Els veïns d'Hugo, que va fer 18 anys a principis d'any, asseguren que el noi és un noi tímid i introvertit que procedia d'una família "normal i treballadora".

"Al poble estem consternats. Encara pensem que pugui ser una confusió i que tot es tracti d'un error. Que no s'adonés del que estava fent. No ens creiem el que ha passat", explicava una coneguda de la família a El Español.

La Guàrdia Civil considera que Hugo Cortina i el segon detingut estaven implicats a la "major estructura gihadista coneguda a Espanya". L'agost passat van ser posats a disposició judicial, on se'n va decretar l'ingrés a la presó provisional.

Registre de la Guardia Civil a Valencia
Els dos joves elaboraven i divulgaven contingut terrorista | Guardia Civil

La Fiscalia de l'Audiència Nacional atribueix a Hugo Cortina i al seu company els delictes d'integració en organització terrorista, adoctrinament actiu i captació de joves i menors d'edat. La causa es troba sota secret de sumari, des del mes de novembre passat.

Hugo no va oposar resistència

Els agents de Madrid es van desplaçar fins a la urbanització de la Rascanya i van entrar a l'interior del domicili on vivia Hugo, a la recerca de proves. En aquell moment, l'Hug no era a casa, ja que estava estiuejant a Cullera (València).

Després del primer registre a la Pobla de Vallbona, on es van requisar diversos aparells tecnològics, la Guàrdia Civil es va desplaçar a Cullera per aturar Hugo. Ni el jove ni la família no van oposar resistència a la detenció d'Hugo.

Segons explica El Español, la investigació va arrencar després que el Servei d'Informació de la Guàrdia Civil tingués coneixement que dues persones, que residien a províncies diferents, actuaven de manera coordinada per difondre els postulats del terrorisme gihadista a altres usuaris.