Gent a les festes de Santa Marina a Cigales

13 ferits per l'explosió de globus químics a les festes de Cigales

La Guàrdia Civil ha detingut dues persones per la seva presumpta implicació

Almenys tretze persones s'han vist afectades aquest cap de setmana per l'explosió de globus químics durant la celebració de les Festes de Santa Marina a Cigales (Valladolid). Aquest incident s'ha registrat durant dues nits consecutives provocant vòmits, marejos, problemes respiratoris i malestar a les víctimes. En total, el dispositiu de Creu Roja va atendre a l'últim incident 13 persones afectades, de les quals quatre van haver de ser traslladades al centre de salut del municipi.

La investigació es troba en mans de la Guàrdia Civil, que ja ha detingut dues persones per presumpta implicació. Després de les primeres actuacions, els agents han descartat que es tracti de gas pebre a causa dels efectes detectats a les víctimes. Tot i això, els fets segueixen investigant-se i de moment no es descarta cap de les hipòtesis.

La festa continua aquest dimarts, ja que la seva finalització no està prevista fins demà dimecres amb una missa a l'ermita de Nostra Senyora de Viloria. Per part seva, l'alcalde ha assegurat que s'ha reforçat la seguretat en el que queda de festes per evitar nous incidents. Tot i això, ha reconegut la dificultat de detectar l'autor dels fets davant de tantes multituds, tot i que assegura que s'hi troben treballant.

Dues persones van haver de ser traslladades a l'hospital

El primer episodi va tenir lloc diumenge a la matinada després de finalitzar l'actuació de l'orquestra a la revetlla, cap a les 05.30 del matí. En aquell moment, una persona no identificada llançava contra el terra diversos globus que contenien una substància química que semblava ser gas pebre. En explotar, sis persones es van veure afectades per la inhalació del component, havent de traslladar-ne dues a l'hospital de la capital després de patir dificultats respiratòries.

L'endemà, diumenge a la matinada a dilluns, malgrat el que va passar la nit anterior, l'episodi es tornava a repetir. Poc després de les 04.00 del matí, durant la celebració de la macro disc a la Plaça Major, es registrava el mateix incident afectant vuit dones i cinc homes. Aquesta vegada les víctimes no van haver de ser derivades a l'hospital i van ser ateses in situ pels sanitaris de la Creu Roja, a excepció de quatre que van anar al centre de salut.

De moment, la Guàrdia Civil ha detingut dues persones, una a Laguna de Duero i una altra a Valladolid, acusats de desordres públics. Tot i això, des de la Subdelegació del Govern asseguren que les investigacions continuen obertes. Per part seva, des de l'Ajuntament han volgut traslladar que "tots els afectats es troben perfectament" i demanen "col·laboració veïnal", a més de "calma i prudència".