María Dolores Sánchez Moya, desapareguda en 1990

L'estranya carta que va deixar María Dolores abans de desaparèixer: ‘Em vas pegar’

María Dolores va desaparèixer el 1990, assegurant que el seu exnòvio la maltractava

El 24 de juliol de 1990 és una data que els habitants de la localitat val·lisoletana de Medina del Campo mai oblidaran. I és que aquell dia María Dolores Sánchez Moya, de 21 anys, va desaparèixer sense deixar rastre.

La Maria, que treballava d'assistenta en una casa a Valladolid, va convidar les amigues a prendre xocolata la tarda següent. Eren les festes de la Mota, i la mare de Maria sempre preparava xocolata per als veïns.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Aquella tarda, les amigues de María Dolores es van personar a casa de la mare de la jove, però ella no va aparèixer. Com va explicar Tere, la germana de María Dolores, fa tot just una setmana a Telemedina Canal9, la noia tampoc va donar senyals de vida l'endemà. Va ser llavors quan la Tere i la seva mare van anar a la policia a denunciar la desaparició de la seva germana.

"Vam anar a la policia a posar la denúncia. Ens van dir que al tenir 21 anys calia esperar 48 hores, que potser havia estat una baralla", explica Tere a l'entrevista.

Davant els dubtes de la policia, la família de la Maria es va personar a la casa on treballava la jove. Allà, la dona per a la qual treballava els va explicar que tampoc no sabia res de la jove i que no li havia demanat el seu sou per avançat, per la qual cosa la família va descartar la desaparició voluntària.

Fotografia de la desapareguda María Dolores Sánchez Moya
"No ens van deixar posar la denúncia fins a l'octubre, i va desaparèixer al juliol" | Atresmedia

La Tere i la seva mare acudien cada dia a comissària per denunciar la desaparició de la Maria. Tot i les insistències de la família, Tere assegura que "no ens van deixar posar la denúncia fins a l'octubre, i va desaparèixer; al juliol".

Maria va confessar en una carta que el seu xicot la maltractava

Maria escrivia fulles i fulles en què escrivia la seva vida. Aquell juliol, la Maria acabava de tallar amb el seu xicot, a qui va conèixer amb 17 anys. "Avui ha estat dur per a mi", així començava una carta que Maria no va arribar a lliurar.

"Jo per a tu seguiré sent una guarra, no? Que si camino amb els uns o amb els altres (…) que soc simpàtica amb tots (...) Si jo me n'he anat del teu costat és perquè m'estaves tirant contínuament (…). Després va arribar un dia i em vas pegar".

Tere i la seva germana Jesusa, van trobar la carta de Maria al cap de pocs dies que la jove desaparegués. Les dues germanes van anar a buscar l'exparella de Maria per preguntar-li sobre el seu parador. "No sé on és. Ho vam deixar fa una setmana, per aquí no cal que vingueu", va ser la resposta que els va donar el jove.

Tere i Jesusa el van acusar de pegar Maria. "Va contestar que la meva germana tenia fantasies, beneiteries al cap. Que li va pegar quan s'ho mereixia", recorda Jesusa.

Cartell desaparició de María Dolores Sánchez Moya
Les seves amigues van assegurar que el seu xicot l'enganxava | SOS Desaparecidos

Les amigues de María Dolores, amb les quals havia quedat aquell dia, van explicar a la família de la jove que el seu xicot l'agredia. Les noies els van explicar que el jove no l'havia enganxat mai a la cara, però sí al cos, i que elles havien vist els blaus. "Era un maltractador", van comentar.

Quan finalment van poder posar la denúncia per desaparició, la policia va preguntar a la família, les amigues i a l'exparella de María Dolores. El jove va afirmar llavors que poc després de desaparèixer, Maria el va trucar i li va dir que era a Barcelona amb el seu germà, que hi vivia. El germà de María Dolores, va negar completament la versió del jove: "Ni l'he vist, ni ha estat aquí, ni m'ha trucat".

Després de diversos indicis que no van arribar a res, la família de María Dolores Sánchez Moya, mai no ha deixat de buscar-la. Durant molt de temps van empaperar Medina del Campo i altres localitats properes amb cartells, però després de 33 anys, mai no han aconseguit saber què li va passar a la seva germana aquell 24 de juliol de 1990.