José Molina, ancià desaparegut el 19 d'octubre del 2011 a Barcelona

Dotze anys sense José: va desaparèixer 24 hores després d'entrar a una residència

José patia demència senil i va desaparèixer de la residència sense deixar rastre

José Molina tenia 84 anys i li havien diagnosticat demència senil. "Ens van dir que a casa no podia ser-hi", explica l'Ana, la filla petita de José.

"No era segur per a ell... Parlem amb els metges i amb l'assistenta social i vam decidir que el millor era que el meu pare ingressés a una residència", lamenta.

El José, malagueny d'origen, vivia a Barcelona feia molts anys. S'hi havia dedicat al servei públic d'autobusos. Després de la seva jubilació, les badades es van agreujar i li van diagnosticar demència senil.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

L'Ana recorda que en els últims temps no podien deixar-ho sol, ja que José tenia tendència a sortir. “Després d'una de les sortides, ens van recomanar la residència”, explica la seva filla. Feia deu anys que José vivia amb la seva filla Ana, des que la seva dona va morir.

Des que li diagnostiquessin demència senil, Josep protagonitzava diverses fugides. En elles, ell creia que anava a treballar o a realitzar tasques del camp, del qual era un gran apassionat.

“Davant les seves fugides jo no ho podia controlar i l'única opció perquè no sortís era tenir-lo lligat si jo no era a casa... No el lligaria”, explica Ana. Per a la seguretat de l'home, l'Ana i la família van decidir traslladar José a una residència.

24 hores a la residència

José va ingressar a la residència el dimarts 18 d'octubre del 2011. Dimecres va desaparèixer. Des d'aleshores, Ana busca el seu pare. Han passat dotze anys i no se sap res del 'senyor José', com li deien.

Cartell de la desaparició de José Molina l'octubre del 2011
La residència va avisar la família, dues hores després de la seva desaparició | SOS Desaparecidos

La Llar Sant Jordi, a Gèlida(Barcelona), va ser el lloc on van ingressar José. Segons explica Ana, només quedava una plaça i la van donar al seu pare. "Eren uns 20 minuts amb cotxe des de casa", a Sant Esteve Sesrovires, a prop de Martorell (Barcelona).

Després d'ingressar-lo, Ana i la seva família van estar tota la tarda amb José a la residència. “Quedem a tornar l'endemà per acabar la paperassa”, recorda.

Ana va avisar la directora del centre de les fugides del seu pare. Des de la residència li van assegurar que el pare estaria bé.

El 19 d'octubre, l'Ana i el seu marit van tornar a la residència. El pare havia passat bé la nit.

“Me'n vaig anar a parlar amb la directora i quan vaig acabar ja era l'hora del dinar, poc abans de totes dues. Com que havia de tornar a la tarda, vaig pensar que era millor no molestar-ho. Vaig pensar: després estaré amb ell", recorda l'Ana. Mai no va tornar a veure el seu pare.

A les cinc de la tarda, quan l'Ana tornava al centre, la directora la va avisar que el seu pare no hi era. En arribar va trobar els bombers i els Mossos rastrejant la zona. “Sembla que em van avisar a les cinc, però el meu pare va desaparèixer a les tres”, explica l'Ana.

Buscan al desaparecido de 83 años en Barcelona

Segons les indagacions de la policia, José va sortir del centre quan va veure la perruquera sortir. Tot i això, Ana dedueix que la recerca del seu pare va començar molt tard.

“El meu pare estava molt a poc a poc. No corria. Aquest camí de terra, en sortir, una persona normal ho farà en uns deu minuts, el meu pare trigaria més…”.

Des de llavors la cerca no ha donat cap resultat. La família de José va fer batudes i va empaperar amb cartells racons propers al lloc de la seva desaparició, però no ha servit de res.

Ana denuncia que la residència es va desvincular del tot.

"En cap moment van ajudar. Ni es van oferir a res ni van preguntar com estava. Al mes de desaparèixer, em van trucar per dir-me que la plaça del meu pare seria ocupada, ja que no hi era ell. No m'han tornat a trucar”.