Imatge de fons de l'edifici de Campanar, de València, totalment cremat i una altra imatge d'un bomber acudint a l'edifici en flames amb una elevadora

SUCCESSOS

'No entreu a buscar-nos': els 2 bombers de València que van pensar que moririen

Els bombers van treballar durant hores a l'incendi per rescatar les persones que eren a dins de l'edifici

"Dijous a la tarda va ser una tarda molt dura, en què vam veure bombers que pensaven que en aquell moment s'acomiadaven de la seva feina i fins i tot de la seva vida". És el que assegurava aquest dissabte la delegada del Gobierno a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

Des d'aquell dia no es deixa de parlar de les víctimes mortals i els veïns afectats, però ningú no s'oblida tampoc dels bombers. Molts han explicat que en un primer moment van anar al lloc de l'incendi pensant que en seria un més. Amb el pas dels minuts tots es van adonar que no seria així.

Dijous a la tarda es va viure una tensió terrible. Les flames no deixaven d'avançar ràpidament i els bombers treballaven contra rellotge per poder rescatar els residents. Set van resultar ferits en les tasques de rescat, un encara continua ingressat a l'hospital.

Dos bombers es van acomiadar dels seus companys

Segons ha publicat el mitjà Las Provincias, dos dels primers bombers que van entrar a l'edifici van arribar fins i tot a pensar que no sobreviurien. Pel que sembla, des de dins de l'edifici van enviar un missatge demolidor als seus companys: "Fins aquí arribem. No entreu a buscar-nos".

Unes paraules de comiat que deixaven clara la desesperació que s'estava vivint a l'interior del bloc. En un primer moment no van pensar que pogués passar una cosa així. Diversos professionals han coincidit que aquest incendi va tenir un procés poc normal, més salvatge del que s'esperava.

Aquests dos bombers eren a l'interior de l'edifici. Segons s'ha pogut saber, en aquell moment pensaven que era una zona segura, ja que el foc era a la façana.

Tot i això, poc més tard l'incendi va començar a expandir-se de forma descontrolada i, segons confirmen des de Las Provincias, aquests dos bombers es van quedar sense oxigen a les bombones que portaven.

Aleshores el foc ja estava entrant a l'edifici i el fum ho inundava tot, no tenien opció de baixar cap a l'exterior. Pel que sembla van intentar posar-se fora de perill a l'interior d'algun habitatge que no havia cremat.

Segons se sap, haurien intentat sortir a algun dels balcons per poder ser rescatats de l'incendi, però el foc ja estava cremant aquesta zona. Es van trobar atrapats.

En tot moment es comunicaven amb els seus companys per ràdio, i va ser aleshores, en adonar-se que no podien fer gaire més, quan van enviar el missatge als seus companys. Els demanaven que no entressin, perquè qualsevol que ho fes podria córrer amb la mateixa sort.

Tot i això, un dels caps va ignorar les seves paraules i va pujar amb un altre company a buscar-los. Tal com s'ha pogut saber, i explica Las Provincias, en conèixer el lloc exacte on estaven, tot va ser més ràpid.

Van arribar al lloc i van trobar els dos bombers, un d'ells a terra ja inconscient. Els van poder rescatar i van ser atesos immediatament pels serveis d'emergències. Un ha estat a l'UCI fins dos dies després de l'incendi.

Molts bombers que eren fora de servei van acudir a l'incendi

Una altra de les coses que s'ha pogut conèixer les últimes hores és que, tal com recull el mitjà El Periódico de España, molts bombers que no estaven treballant van anar a l'incendi en assabentar-se'n.

Alguns eren a casa, altres amb la família, ho van deixar tot i van anar al lloc de l'incendi. Es van posar a disposició dels comandaments i van treballar sense descans amb els seus companys per rescatar les persones que estaven dins del bloc de pisos.