Muntatge d´Elies Serra, primer cap de bombers de Barcelona, amb un camió de bombers de fons en blanc i negre i un llaç negre de dol

SUCCESSOS

Commoció per la mort d'Elies, el primer bomber en cap de la Brigada de Barcelona

Elies Serra va ser un dels impulsors del Servei Tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis, cosa que ara és el cos de Bombers de la Generalitat

El bomber manresà Elies Serra, que va ser el primer bomber en cap de la brigada de Barcelona, va morir aquest dilluns a la nit a l'edat de 86 anys. Així ho ha fet saber el cos de Bombers de la Generalitat en una publicació al seu perfil a la xarxa social X.

Serra va ser un dels impulsors del Servei Tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis, l'actual cos de Bombers de la Generalitat. Per això, va unir els serveis de bombers de les quatre diputacions provincials.

Va assumir el càrrec com a cap de bombers de la brigada de la demarcació de Barcelona a partir de l'any 1980 i va tenir un paper fonamental dins la institució. Va fer aportacions importants per a la recerca de millores en l'eficiència dels recursos que utilitzava el cos a l'època. A més, va redactar especificacions tècniques de material i, especialment, de vehicles de Bombers.

Alhora, com a coneixedor del territori, va jugar un paper clau per apagar l'incendi que va tenir lloc a Montserrat l'any 1986. Aquest va ser un dels més catastròfics a Catalunya, ja que en 48 hores va arrasar el 75% del parc natural de Montserrat. A més, va aïllar durant diverses hores el monestir, que va quedar incomunicat també telefònicament.

Elies Serra, primer cap de bombers de Barcelona, en un acte d'homenatge als bombers que van anar a Mèxic el 1985
Elies Serra a l'acte d'homenatge als bombers que van ajudar a Mèxic després del terratrèmol del 1985. | MEXCAT

D'altra banda, també va exercir com a docent a l'escola de bombers de Texas, als Estats Units, i va formar part de l'associació mexicana de caps de bombers. També va ser enviat per donar suport a les tasques de rescat i salvament de les víctimes del terratrèmol que va afectar Mèxic el 1985. Aquest va tenir conseqüències molt greus que, si bé encara es desconeix quants morts van ser en total, el Sistema Sismològic Nacional va arribar a donar la xifra de 40.000.

El funeral s'ha dut a terme avui a les 12.00 h a l'església Crist Rei de Manresa.