Déborah Fernández, assassinada el 2002, mirant seriosa a càmera

El cas de Déborah Fernández, més de vint anys sense cap culpable

La família ha demanat el sobreseïment del cas davant la "inacció de la justícia"

Déborah Fernández-Cervera Neira, li quedaven tres dies per fer els 22 anys, quan va desaparèixer el 30 d'abril del 2002. Després de deu dies desapareguda, el cos de Déborah va ser trobat als marges d'una carretera a 40 quilòmetres de casa seva.

Vint anys després, el cas ha patit arxius i obertures, però no se n'ha trobat el culpable. La família, que va reobrir el cas el 2019, va demanar el seu sobreseïment davant la “inacció de la justícia”.

La tarda del 30 d'abril del 2002, Déborah va sortir a córrer pel passeig marítim de Samil. Allà es va trobar amb (Nerea), una cosina seva amb qui solia anar a córrer. Aquella nit, les noies havien quedat per anar a sopar amb unes amigues, però Déborah va canviar els seus plans.

A la seva trobada aquella tarda, Déborah li va comentar a la seva cosina que preferia anar al videoclub i llogar la pel·lícula Ámelie, i que no sortiria amb les seves amigues.

Primer pla en blanc i negre de Déborah Fernández, assassinada el 2002
El cas de Déborah porta obert més de 20 anys | Redes sociales

Més tard, un testimoni afirma que va veure Déborah parlant amb un noi que es trobava en un cotxe. Però, lamentablement, mai es va investigar. Déborah va ser vista per darrera vegada a uns 400 metres de casa seva. Faltaven uns minuts per a les nou del vespre.

La desaparició i la macabra troballa del cos

L'endemà al matí, en veure que Déborah no era a casa, els seus pares van mobilitzar les seves amigues, per intentar trobar-la.

El pare de Déborah va voler anar a posar una denúncia aquell mateix matí, però a la Guàrdia Civil li van recomanar que s'esperés 48 hores, per si fos una desaparició voluntària.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

És llavors quan la família i els amics de la jove van remoure cel i terra per trobar-la, però Déborah no va aparèixer. Deu dies més tard, Déborah va aparèixer.

El 10 de maig de 2002, la família de Déborah va rebre la pitjor de les notícies. Havien trobat el seu cos en una cuneta de la carretera que uneix les localitats de Bayona i La Guardia, a O Rosal.

El cadàver de Déborah va ser trobat completament nu. Sobre el pit i el pubis de la noia, havien deixat unes fulles d'acàcia. El cos es va trobar en posició fetal.

“Per com vam trobar el cadàver, vam creure que la persona que la va matar era algú proper a ella, que la coneixia molt bé o que li tenia afecte”, assegura Ángel Galán, un dels responsables de la investigació.

Déborah Fernández, assassinada el 2002, de perfil somrient
Déborah va desaparèixer el 30 d'abril del 2002 | Redes sociales

La policia va considerar que el cos va ser col·locat allà a propòsit, perquè fos trobat. Tot i això, els pèrits de la policia creuen que el treball de trasllat va ser obra de dues persones, ja que Déborah no presentava ferides post mortem.

A prop de la noia van trobar un preservatiu, usat i reintroduït al seu embolcall, i un parell de mocadors de paper.

L'autòpsia va revelar que a Déborah després d'assassinar-la, li havien introduït semen a l'interior. A més, també va revelar que la jove hauria mort el mateix dia de la seva desaparició, no obstant això, el semen introduït a la noia, datava de com a molt dos o tres dies.

L'autòpsia inicial va deixar dues possibilitats obertes: que Déborah tingués una mort sobtada, o que algú l'asfixiés tapant-li el nas i la boca. Tot i això, la possibilitat de la mort sobtada era pràcticament impossible per les seves condicions físiques.

La seva exparella, Pablo, el principal sospitós

Al pont de desembre, Déborah va anar a Estocolm a veure la seva amiga Belén. Allà li va confessar a la seva amiga que Pablo “estava trastornat”, i que no volia parlar-ne els dies que era allà de visita. Per Nadal, Belén va veure que Déborah havia tornat a sortir amb Pablo.

Al gener, Pablo va marxar a treballar a Argentina. Entre febrer i març, Déborah va rebre unes trucades amenaçadores des d'Argentina, fetes per una dona. Més tard, la jove ho va explicar a la seva família.

"Déborah va tenir un conflicte intern arran d'aquestes trucades", assegura Rosa Fernández Cervera, la germana petita de la Déborah.

Més tard, família i amics de Déborah es van assabentar que a l'abril, quan la noia va desaparèixer, Pablo era a Vigo.

Déborah Fernández, assassinada el 2002, mirant a càmera somrient
El cos de Déborah va ser trobat deu dies després de la seva desaparició | Redes sociales

El dia de la seva desaparició, Déborah va anar a la perruqueria i des d'allà, va concretar, mitjançant una trucada, veure's més tard amb Pablo, per solucionar el tema de les amenaces a Argentina.

Les infidelitats de Pablo a Déborah es van conèixer al poble. José, germà de la jove, lamenta que la darrera conversa que van tenir va ser una discussió per la seva relació amb Pablo.

Després de la perruqueria, i una migdiada, Déborah va sortir a passejar. Va ser la darrera vegada que se la va veure amb vida.

Ara, Pablo viu a cavall entre Galícia i Argentina, treballant al sector del peix. L'exparella de Déborah està casat i té un fill.

El sumari incomplet i la por que el cas prescrigui

El 2014, es va reobrir el cas de Déborah per incorporar unes anàlisis d'ADN pendents, però que tenien escassa rellevància per a la causa. El 2016, una nova jutgessa va aconseguir el cas i li va demanar a fiscalia que l'informés de la causa. El fiscal va dir a aquesta jutgessa que arxivés la causa, i ella així ho va fer.

El 2017, després de quinze anys de pistes falses i que ningú fos detingut per la mort de Déborah, la seva germana Rosa va demanar una còpia del sumari. Quan la Rosa i la seva família s'adonen que hi ha moltes pistes i declaracions que no consten al sumari del cas.

El novembre del 2019, el cas es va reobrir davant el temor de la família que el cas prescrigués. Es va obtenir, entre altres diligències, que s'exhumés el cos de Déborah per buscar proves i que es prenguessin mostres d'ADN més de 30 persones.

En aquest temps es va descobrir també que l'ordinador de Déborah, amb què es relacionava amb la seva xarxa d'amics, havia estat extraviat a dependències policials durant més de deu anys.

Després de l'aparició de l'ordinador es va saber que havia patit un esborrat massiu mentre estava en mans de la policia. El mòbil de Déborah, que es va perdre feia 20 anys, va aparèixer a dependències de la Policia Nacional de Madrid.

Tot i tots els equips de recerca que se n'han fet càrrec, tots tenien un sospitós comú: Pablo. Tot i haver-li pres declaració en diverses ocasions, mai va ser cridat a declarar.

Les declaracions i mentides de Pablo

L'11 de març del 2022, 20 anys després de la desaparició de Déborah, Pablo acudia per primera vegada a declarar a un jutjat. En aquesta compareixença, l'home va negar qualsevol vinculació amb la mort i la desaparició de Déborah. Les declaracions que va fer Pablo es van anar contradient al llarg del temps.

Entre altres incongruències de Pablo en destaquen dues. La primera en què Pablo assegurava no haver mantingut contacte amb Déborah. Més tard va confirmar que havien parlat per telèfon quan la jove era a la perruqueria.

Després de la desaparició de Déborah, Pablo havia trucat al cunyat de la jove preguntant per ella, però mai més va trucar a la jove.

L'altre element que va cridar l'atenció dels investigadors va ser el cotxe de Pablo. Dies després de la desaparició de Déborah, el jove aparca el cotxe en un pàrquing públic a prop de casa seva.

Cartell en un cotxe, sobre el cas de Déborah Fernández
La família de Déborah ha demanat el sobreseïment del cas per "inacció de la justícia" | Redes sociales

La germana i la cosina de la víctima van explicar a la policia que l'ara investigat els va explicar que havia deixat aquí el cotxe perquè feia mala olor i que havia hagut de netejar el vehicle en profunditat, ja que s'havia oblidat dins uns llagostins.

Tot i totes aquestes pistes que podien arribar a incriminar Pablo, l'ara empresari mai va ser incriminat per falta de proves.

Pels pares de Déborah han existit nombroses negligències en la investigació de la mort de la seva filla. Creuen, amb fermesa, que Pablo podria haver rebut un tracte diferent davant de la justícia, ja que únicament ha estat relacionat amb el cas en qualitat de recerca.

Ara, la família ha demanat el sobreseïment del cas “davant la inacció de la justícia”. Per aquest tracte de la justícia, la família de Déborah s'oposa a una pròrroga de la investigació.

Ara això suposa que el cas, que es va reobrir el 2019, quedarà tancat temporalment i únicament es reobrirà si apareixen proves noves.