Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere

Una de freda i una de calenta: les zones d'Espanya on tornarà a ploure aquests dies

Després de passar la DANA, a aquestes zones d'Espanya plourà aquests dies

Durant el cap de setmana, els efectes de la DANA han deixat acumulats de més de 150 mm a diverses comunitats.

El pitjor de l'episodi va passar diumenge i, encara que la DANA continuarà provocant ruixats i tempestes, l'estabilitat estarà fins al cap de setmana.

Quan acaba la DANA? Arriben uns dies d'estabilitat

La DANA ha mantingut en suspens gran part d'Espanya durant els últims dies, però hi ha bones notícies a l'horitzó. Ahir dilluns, la situació va començar a millorar.

Avui, dimarts, podria portar alguns xàfecs a regions com Galícia i l'interior peninsular, especialment a l'alt Ebre. Ja demà dimecres, hi ha la possibilitat que es produeixin xàfecs a l'interior sud-est d'Espanya. No obstant això, la veritable pregunta que tots es fan és si la DANA arribarà al final definitiu.

Efectes de la DANA durant el cap de setmana passat

El cap de setmana passat, la DANA va impactar amb força a diverses regions d'Espanya, deixant al seu pas pluges impressionants.

Els efectes més devastadors es van viure diumenge, quan nombroses àrees es van veure inundades, carreteres tallades i habitatges afectats. Les autoritats es van haver de mobilitzar per fer front a la situació d'emergència.

Persones amb paraigües caminant pel carrer mentre fa un temporal de pluja i vent
La DANA ha deixat al seu pas nombroses destrosses | EFE

Les zones més afectades per la DANA van ser principalment aquelles ubicades al sud-est de la península, com la Comunitat Valenciana i Múrcia. En aquestes àrees, les precipitacions van ser especialment intenses i van superar els 150 mm en algunes localitats.

Les imatges de carrers convertits en rius i vehicles atrapats a l'aigua es van fer virals a les xarxes socials, evidenciant la magnitud del fenomen.

A més de les intenses pluges, la DANA també va generar un augment en l'activitat tempestuosa, amb forts vents i calamarsa en algunes zones. Aquests fenòmens climàtics adversos van complicar encara més la situació i van generar preocupació entre la població.

Què podem esperar?

Dilluns, la DANA es va començar a desplaçar cap al nord-oest de la península. S'espera que estigui amb les restes de l'huracà Franklin, que ha viatjat des de l'Atlàntic.

La convergència d'aquests dos sistemes meteorològics marcarà un nou episodi d'inestabilitat que es podria prolongar fins al cap de setmana que ve.

Home amb el paraigua del revés pel temporal de pluja i vent
La unió de la DANA amb l'huracà Franflin donarà lloc a pressions baixes | Cedida

La unió de la DANA i les restes de l'huracà Franklin donarà lloc a una àrea de baixes pressions que se situarà davant de les costes de Portugal durant diversos dies. A partir de dijous, aquesta àrea de baixes pressions podria començar a desplaçar-se cap al sud i acostar-se lleugerament a la península Ibèrica.

Aquest moviment podria desencadenar la formació de ruixats i tempestes a zones del nord-oest peninsular, incloent-hi Galícia, Castella i Lleó i el Cantàbric.

Divendres, la borrasca resultant d'aquesta convergència de sistemes meteorològics seguirà el seu desplaçament cap al sud-oest, i de nou es podrien formar xàfecs al quadrant nord-oest peninsular. El cap de setmana, l'acostament de la borrasca cap al sud-oest de la península podria augmentar la probabilitat de pluges a diverses àrees.

Tant el dissabte com el diumenge, s'espera que el centre de la borrasca estigui a prop de les costes del sud de Portugal. Això podria donar lloc a la formació de ruixats en gran part del quadrant nord-oest peninsular, amb especial èmfasi al sud de Galícia i la regió Cantàbrica d'Astúries.

Diumenge, aquests xàfecs podrien estendre's a més zones del centre i de l'interior sud peninsular, tot i que s'anticipa que seran més febles.