El turisme a Espanya ha experimentat un canvi radical. Tot això gràcies a l'auge de les plataformes de lloguer turístic, encapçalades per la famosa Airbnb. Els preus i una comoditat que competeix amb la dels hotels més luxosos han fet que aquestes alternatives hagin guanyat terreny de manera espectacular.
Tot i això, no tot és color de rosa en aquest nou paradigma de vacances. L'escalada de preus i l'efecte sobre el mercat de l'habitatge han generat una sèrie de desafiaments que no es poden passar per alt.
Tot i que Madrid i Barcelona són punts neuràlgics d'aquesta tendència, no són les ciutats amb els preus més alts per nit ni els guanys anuals més lucratius per als propietaris. Un recorregut per diferents destins revela la variabilitat en els costos i els ingressos. Proporcionant una panoràmica completa de l'economia del lloguer turístic al país.
Sant Sebastià emergeix com una de les destinacions més costoses en termes de lloguers turístics, amb un preu mitjà per nit de 402 euros. Aquest enclavament pintoresc atrau visitants amb la seva impressionant costa i la seva rica cultura culinària. Palma de Mallorca, un altre paradís mediterrani, segueix de prop amb un preu mitjà de 217 euros per nit.
Aquestes xifres ressalten la disposició dels viatgers a invertir en experiències úniques i luxoses.
No obstant això, són els municipis profundament arrelats a la indústria turística els que arriben a preus astronòmics. Begur i Cadaqués a Girona es destaquen amb preus mitjos de 383 i 282 euros respectivament per nit.
Els encantadors racons guipuscoans d'Hondarribia i Zarautz segueixen a la mateixa línia, amb preus de 233 i 201 euros cadascun. Tot i això, el campió indiscutible en aquesta categoria és Calvià, un municipi balear on els preus superen la marca dels 1000 euros. Aquesta alça als costos està impulsada per una àmplia oferta de viles de luxe disponibles per llogar.
Tot i que els preus per nit poden variar àmpliament, això no necessàriament es tradueix en guanys anuals exorbitants per als amfitrions. La durada de l'estada hi juga un paper crucial.
Per exemple, allotjaments a Begur generen al voltant de 5402 euros amb una mitjana de 22 nits llogades per any. Mentrestant, a Calvià, els guanys anuals pugen a 13 115 euros. A Cadaqués, a 11 625 euros, amb estades que superen els 50 dies a l'any.
Un dels punts més crítics que s'han plantejat respecte a la popularitat dels lloguers turístics és el seu impacte al mercat de l'habitatge residencial.
Segons Inside Airbnb , un projecte independent que monitoritza l'impacte de la plataforma a diferents llocs, els preus dels lloguers turístics han assolit nivells exorbitants en algunes zones d'Espanya. Capitals com Palma de Mallorca i Sant Sebastià, conegudes pels seus atractius turístics, han registrat preus que arriben a assolir els 1000 euros per nit.
La capital espanyola, Madrid i Barcelona han esdevingut epicentres d'aquesta tendència. Inside Airbnb ha revelat dades impactants sobre la presència de lloguers turístics a aquestes dues ciutats icòniques.
Madrid compta amb nombre de 23 524 allotjaments anunciats en plataformes com Airbnb, on el 63,2% són apartaments disponibles per a lloguer complet. El preu mitjà per nit a la capital és de 149 euros.
Barcelona, per la seva banda, no es queda enrere amb 17 230 pisos turístics disponibles. Similar a Madrid, més de la meitat d'aquests allotjaments són per a lloguer complet i el preu mitjà per nit és de 178 euros. .