Muntatge amb una imatge de fons d'un ventilador davant d'unes cortines i una imatge superposada d'una mà amb diversos bitllets d'euro

T'espanta pagar de més si deixes el ventilador tota la nit? No val tant com creus

Podràs estalviar a la teva factura a final de mes

Els estius cada cop més llargs i les pujades en el cost de l'electricitat han transformat les nits estivals en un desafiament autèntic. Tant pel benestar del nostre organisme com per la salut de la nostra butxaca.

Davant de la calor incessant, trobar formes econòmiques i efectives per mantenir-nos frescos s'ha convertit en una prioritat. Els aires condicionats ofereixen un alleugeriment instantani, el consum energètic sol anar acompanyat d'un augment desmesurat a la factura de la llum, deixant molts consumidors buscant alternatives més assequibles.

En aquest escenari, un aliat clàssic de tots els estius emergeix com una opció econòmica i popular: el ventilador. Tot i això, una pregunta persisteix: quant realment costa mantenir un ventilador encès durant tota la nit?

Això et costa tenir el ventilador encès tota la nit

El compte de TikTok del portal de continguts tecnològics Xataka ha publicat un vídeo molt útil. Han revelat una fórmula simple però aclaridora per calcular el cost aproximat de fer servir un ventilador durant tota la nit.

Muntatge d´una dona davant d´un ventilador amb molta calor al costat de la imatge d´un termòmetre amb altes temperatures
Coneix quant costa mantenir el ventilador encès durant la nit | Getty Images

L'equació darrere aquest càlcul és sorprenentment senzilla. Primer, cal determinar el consum energètic del ventilador que tinguem a casa. L'exemple presentat al vídeo de TikTok es basa en un ventilador amb un consum de 55 watts per hora (55W/h).

Si assumim que aquest ventilador funciona ininterrompudament durant vuit hores durant la nit, el càlcul es torna directe: 55W/hx 8 hores = 440W.

Això no obstant, aquesta xifra en watts no brinda una perspectiva completa del cost real. Per entendre-ho en termes monetaris, cal convertir aquests watts en quilovats-hora (kWh). És la unitat de mesura que apareix a les factures d'electricitat.

Per aconseguir aquesta conversió, simplement cal dividir la xifra en watts per 1000. En aquest cas, 440W es tradueix en 0.44 kWh.

El pas següent és vincular aquesta quantitat d'energia amb el cost unitari de l'electricitat. Les tarifes elèctriques poden variar considerablement segons la regió i el proveïdor.

Per això, és fonamental consultar la factura d'electricitat per conèixer el cost per kWh. Suposem, per exemple, que el cost per kWh és de 0,15 euros.

Multiplicant el cost per kWh (0,15 euros) per la quantitat de kWh utilitzats (0,44 kWh), s'obté el cost total de mantenir el ventilador en funcionament durant tota la nit. Això és més o menys: 0,15 euros/kWh x 0,44 kWh = 0,066 euros.

En altres paraules, mantenir el ventilador encès durant vuit hores durant la nit tindria un cost aproximat de 0.066 euros o poc més de 6 cèntims d'euro.

Trucs per passar les nits de calor de la millor manera

Passar les nits sense calor pot ser tot un repte. Tot i això, hi ha algunes fórmules senzilles que pots provar per mantenir el teu espai fresc i còmode. Et deixem a continuació 5 trucs indispensables:

Muntatge d'una persona mirant al sol junt a un termòmetre
Amb les altes temperatures, ens veiem obligats a refrescar la casa com sigui | Getty Images

- Obre finestres a costats oposats de la teva llar per permetre que flueixi una brisa creuada. Això ajuda a crear un flux dʻaire ia mantenir lʻambient fresc.

- Col·loqueu ventiladors a les habitacions estratègicament per ajudar a circular l'aire. Si és possible, col·loqueu un ventilador a prop d'una finestra per impulsar l'aire calent cap a fora.

- Utilitza llençols de cotó i roba de llit lleugera en lloc de materials pesants. Això permetrà que el teu cos respiri millor durant la nit.

- Abans de ficar-te al llit, dóna't una dutxa o bany amb aigua fresca. Això reduirà la temperatura del teu cos i t'ajudarà a sentir-te més còmode en dormir.

- Durant el dia, mantingues tancades les cortines i persianes per bloquejar la llum solar directa i la calor. Obre-les novament a la nit per permetre l'entrada d'aire fresc.