Muntatge d'una dona conduint i unes ulleres de sol

Les ulleres de sol que no et pots posar per conduir: ho avisa la DGT

Coneix les ulleres de sol que no hauries de fer servir mentre condueixes

La Direcció General de Tràfic (DGT) ha elaborat un llistat d'ulleres de sol incompatibles per utilitzar al volant. Adverteixen així als conductors que lús de certs accessoris pot resultar en multes i sancions.

Els tipus de lents que han estat objecte de referència són les ulleres de filtre 4 i les que no estiguin homologades. Principalment per les seves característiques particulars que poden afectar la visibilitat i el control del conductor.

No pots fer servir aquestes ulleres mentre condueixes

L´ús d´ulleres ulleres de sol amb filtres d'intensitat 4, que absorbeixen fins al 98% de la llum solar, no està permès. Podeu disminuir la visibilitat i dificultar la percepció de senyals, vianants o altres vehicles. Per tant, representa un risc potencial a la carretera.

En contrast, les ulleres de sol amb el filtre solar 3 són les més recomanables per conduir. Aquestes lents són capaces de bloquejar entre el 80% i el 90% dels raigs ultraviolats, proporcionant una protecció adequada contra la radiació solar sense comprometre la visió.

Així mateix, les lents polaritzades es destaquen com una opció excel·lent per als conductors. Eliminen els enlluernaments causats per la llum solar reflectida a la carretera, l'aigua o altres vehicles.

La decisió de la DGT ha generat certa controvèrsia, ja que no existeix una menció directa a aquests accessoris al Reglament General de Circulació. Alguns agents han estat aplicant sancions per utilitzar aquestes ulleres.

Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe
Molts usuaris desconeixen que es poden emportar una multa per això | Pexels, Wikimedia Images

Mentre que altres han optat per no fer-ho a causa de la manca de claredat a la normativa. Aquesta disparitat en la interpretació de la llei ha portat els conductors a preguntar-se què poden i què no poden fer servir al volant.

Segons el text del reglament, un conductor ha de mantenir sempre la llibertat de moviment i tenir un gran camp de visió. Sobretot, per garantir la seguretat de tots els ocupants i els usuaris de la via.

La DGT posa l'accent en la necessitat de mantenir sempre una conducció segura i conscient, independentment dels accessoris que es facin servir.

Coneix la multa que et poden posar les autoritats

La DGT ha establert una multa de 80 euros per als conductors que portin ulleres de filtre 4 o lents de color de filtre. Has de saber que es considera una infracció lleu.

Muntatge d'un guàrdia civil de trànsit a la carretera parant gent i una imatge d'una multa
80 euros et poden posar de multa per fer servir aquest tipus d'ulleres mentre condueixes | Europa Press

Tot i que no implica la pèrdua de punts del carnet de conduir. La sanció s'aplica com a mesura per fomentar l'ús adequat d'ulleres de sol.

Però realment quin és el motiu pel qual no es pot conduir amb aquestes ulleres?

El motiu pel qual no es pot conduir amb ulleres de filtre 4 és degut a la seva alta absorció de raigs ultraviolats. Aquestes ulleres tenen una capacitat d'absorció del 98 % dels raigs UV, cosa que significa que bloquegen una gran quantitat de llum, cosa que pot ser perjudicial per a la conducció.

Són adequades per a situacions específiques com la neu o la navegació, on la intensitat dels raigs UV és molt alta. Tot i això, no són recomanables per al seu ús al volant. Poden afectar negativament la visibilitat i la percepció de la carretera i els obstacles.

A més, les lents amb color de filtre, que priven la visió amb claredat d'alguns colors, també són desaconsellades per conduir. Això és degut a que poden dificultar la identificació de senyals de trànsit, llums de fre o semàfors. Per tant, representa un perill potencial pel conductor i altres usuaris de la via.