Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe

El truc que molts han fet servir per no pagar les seves multes i pot acabar pitjor: 1500 €

Aquest truc és molt comú entre els conductors

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha descobert un truc utilitzat per alguns conductors per evitar pagar multes de trànsit. Aquest pla consistia en un canvi temporal de domicili a una adreça falsa.

D'aquesta manera, les notificacions de les infraccions arribaran a aquest lloc i no seran rebudes pels infractors. Tot i això, aquesta tàctica ha estat descoberta i ara han pres mesures per evitar aquest tipus de frau. T'expliquem tots els detalls a continuació.

El vell truc de molts conductors que et pot costar una multa

El truc consistia que els conductors feien un canvi de domicili temporal a una adreça on no residien realment. D'aquesta manera, les notificacions de les multes emeses per la DGT arribarien a aquest lloc i no a la direcció real. Els infractors confiaven que, en no rebre les notificacions, no haurien de pagar les multes i es deslliurarien de les conseqüències legals.

Tot i això, les autoritats de trànsit han estat ràpides a descobrir aquest truc i han implementat mesures per identificar i sancionar els infractors. La DGT ha col·laborat amb els serveis postals i ha establert un sistema de verificació per assegurar-se que les notificacions de les multes arribin al domicili correcte. A més a més, s'han enfortit els controls i s'ha incrementat la col·laboració amb les entitats locals per identificar canvis de domicili sospitosos.

La quantia de les multes

La DGT ha deixat clar que aquesta pràctica és il·legal. Aquells conductors que siguin descoberts seran sancionats amb multes de fins a 1500 euros, a més de les sancions corresponents per les infraccions de trànsit comeses. Aquesta mesura s'ha establert per garantir l'equitat i la justícia al sistema de sancions, així com per desincentivar qualsevol tipus de frau o intent d'eludir responsabilitats.

Han avisat els conductors que estan obligats a actualitzar el domicili a la base de dades. En cas que no s'informi del canvi, el titular es pot enfrontar a una multa de 100 euros. D'altra banda, si la DGT no aconsegueix localitzar el titular del vehicle, el cost de la multa es pot triplicar.

Diversos Guàrdia Civils de trànsit parant cotxes en un control
La DGT avisa de les multes si fas un canvi de domicili temporal a una adreça on no resideixes realment | Europa Press

Si l'expedient continua el curs normal, es perden els beneficis associats al pagament aviat. Normalment impliquen un descompte del 50% a l'import de la multa. Si s'envia una sol·licitud per identificar el conductor i no aconsegeuixen trobar-lo, s'inicia un procediment sancionador.

Pot resultar en una multa de fins a 1500 euros, per no proporcionar la identificació del conductor.

El propòsit de les multes segons la DGT

Les multes de trànsit tenen un propòsit educatiu i dissuasori, ja que el seu objectiu és promoure una conducció segura i responsable. En evadir les multes, aquests conductors posen en risc la seguretat viària i el benestar dels altres usuaris de les vies. A més, defugir les multes comporta una manca de respecte cap a les normes de trànsit i cap a les autoritats encarregades de la seva aplicació.

L'objectiu principal de les multes és dissuadir els conductors de cometre infraccions i reduir els comportaments de risc a la carretera. Es busca crear consciència sobre la importància de respectar les normes de trànsit i mantenir una conducció segura.

Una persona conduint amb les mans al volant i una imatge de les mans duna altra persona traient bitllets duna cartera
Pot acabar sent molt pitjor que la multa inicial | Pexels, Getty Images Signature

La DGT ha fet una crida a tots els conductors a complir les lleis i a assumir la seva responsabilitat al volant. Han destacat la importància de mantenir les dades de domicili actualitzades als registres corresponents.

També la consideració de notificar qualsevol canvi de forma veraç i oportuna. Han emfatitzat que eludir les multes no només comporta sancions econòmiques, sinó també un deteriorament de la confiança en el sistema de trànsit.