El truc de Carme Ruscalleda perquè els panellets quedin deliciosos aquesta Castanyada
Són uns dolços típics de Catalunya que tenen una base senzilla d'ametlles, sucre i clara d'ou
Carme Ruscalleda és una cuinera catalana que no perd oportunitat per recordar i ensenyar les receptes clàssiques de tota la vida. A Catalunya és tradició menjar els típics panellets pel dia de la Castanyada, és a dir, el 31 d'octubre. Els panellets són unes boles o formes variades dolces, que s'elaboren a base d'ametlla molta, sucre i clara d'ou com a ingredients principals.
És similar al massapà, encara que elspanellets solen tenir una textura més suau. Carme Ruscalleda té un vídeo a Youtube on es pot veure l'elaboració que servirà com a base. Hi ha utilitzat mig quilo d'ametlla molta crua que ha banyat en un xarop d'aigua i sucre.
El líquid dolç consta de 350 grams de sucre i 150 ml d'aigua mineral. Un cop esclata a bullir, el xarop s'aboca sobre l'ametlla molta i es va remenant amb una espàtula fins a aconseguir el massapà. Això serà la base dels panellets que, després, s'adornaran amb altres sabors per fer-los més atractius.
Carme Ruscalleda sap bé com fer panellets
Amb aquesta base llista ja es pot donar curs a la imaginació i començar a elaborar els panellets que més agradin a casa. En aquest cas, Carme Ruscalleda ha preparat cinc tipus diferents. Pinyons, coco, cafè, codony i gingebre amb orellanes d'albercoc.
Abans de començar amb els sabors cal dividir la preparació en cinc parts iguals. Un cop les tenim, anem agafant una per una per elaborar de forma delicada cada mos de sabor. Pels panellets de pinyons es formen boles i s'enganxen els pinyons per la seva superfície.
Tot seguit, Carme Ruscalleda els passa per mitja clara d'ou i els posa a la safata de coure. Els de codony necessiten una base estirada en forma horitzontal i, un cop llesta, es posa una barra de codony a dins. S'empolvora una mica de sucre glas per sobre i es va tallant amb un ganivet amb la mida de panellets.
Pels de coco s'incorpora la mateixa quantitat de coco ratllat que de la base. És tan senzill com barrejar i integrar-ho tot bé i preparar-los en forma circular. El mateix per als de cafè, als quals se'ls ha afegit dues cullerades soperes de cafè en pols de qualitat.
Si es vol ser una mica original, pels més cafeters està bé servir-los en forma de gra de cafè. Però això ja depèn dels dots artístics de cadascú. Finalment, Carme Ruscalleda ha elaborat uns originals panellets amb gingebre ratllat i orellanes d'albercoc dins.
Carme Ruscalleda revela el seu secret
Fins aquí tot pot semblar força senzill. Però en el moment de coure arriba el truc que fa que tot canviï. En aquest sentit, Carme Ruscalleda insisteix en la necessitat de donar als panellets el punt de cocció que necessiten.
Per contra, si et passes de temps es quedaran durs com una pedra i perdran tot el seu encant. Així que perquè quedin perfectes cal coure a 240 graus durant set minuts, els de pinyons i gingebre són ametlla a l'exterior. Per a la resta, n'hi haurà prou de tenir-los quatre minuts.
Amb tots aquests punts controlats, tal com diu Carme Ruscalleda al seu vídeo, només queda gaudir-los en companyia de família i amics. Menjar panellets es marca al calendari per al dia 31, però els amants d'aquest dolç ja el poden gaudir a totes les pastisseries.
Més notícies: