Muntatge d'unes treballadores agrícoles treballant a terra amb una imatge d'un tractor
SOCIETAT

Treballes les mateixes hores i cotitzes més: el que està passant des d'ahir a Espanya

Si treballes a temps parcial, podràs beneficiar-te d'aquest canvi

Des d'aquest diumenge passat, 1 d'octubre, els treballadors a temps parcial a Espanya patiran un canvi en les condicions laborals i de cotització. Aquest canvi cerca equiparar els períodes treballats a temps parcial amb els dies complets de cotització. Afectarà moltes dones, que representen una gran proporció de treballadors a temps parcial al país.

L'informe del Mercat de Treball de les Dones del Ministeri de Treball i Economia Social ho deixa clar. El 67,38 % de les dones afiliades l'any passat tenien contractes parcials. A més, aquest informe indica que el 95,48 % de les afiliacions estan compostes per dones.

Què implica aquest canvi a la Llei de Seguretat Social i com afectarà les jubilacions?

Aquest canvi implica una equiparació entre el treball a temps parcial i el treball a temps complet pel que fa al còmput dels períodes cotitzats per a la Seguretat Social. A partir de l'1 d'octubre, cada dia de feina amb un contracte a temps parcial es considera un dia complet de cotització.

Es busca eliminar aquesta disparitat i garantir que els treballadors a temps parcial acumulin cotitzacions més equitatives al llarg de les carreres.

Muntatge d'un senyor gran assegut en un sofà ia la dreta una mà subjectant bitllets d'euro de 50 €`

El canvi a la llei es basa en un Reial decret llei de març de 2023 i modifica específicament l'article 247 de la Llei General de Seguretat Social de 2015. És una resposta directa a la doctrina establerta per les Sentències del Tribunal Constitucional 91/2019, del 3 de juliol, i 155/2021, del 13 de setembre.

Les sentències del Tribunal van posar una mica de manifest. Les diferències en la cotització entre els treballadors a temps parcial i a temps complet estaven tenint un efecte perjudicial a les pensions.

Així es comptabilitza

Es tindran en compte tots els períodes en què una persona hagi estat en alta amb un contracte a temps parcial. Independentment de la durada de la jornada laboral realitzada a cadascun. El sindicat USO ho ha explicat amb un exemple molt senzill.

Posem un exemple d'una persona que hagi treballat durant 10 anys amb una jornada del 60 %. Abans d'aquesta modificació, se li haurien computat només 6 anys de cotització a causa de la proporció de la jornada. Tot i això, amb la nova normativa, es comptabilitzaran els 10 anys complets.

⬇️ Punxa avall per veure els motius ⬇️

❌? AQUESTS DESOCUPATS NO PODRAN COBRAR EL SUBSIDI A MAJORS DE 52 ANYS ➡️

Aquests treballadors se'n beneficiaran

Aquest canvi s'aplica a totes les persones que tinguin contractes a temps parcial, sense importar-ne l'activitat o el sector. Quan es va aprovar el Reial decret al març, el Govern va estimar que beneficiaria aproximadament 2,5 milions de persones a Espanya. No obstant això, aquest canvi afectarà de manera més significativa les dones i, en particular, les empleades de la llar.

Muntatge d'una neteja de parquet i una dona més gran contenta

Aquesta modificació també afectarà altres prestacions de la Seguretat Social, com:

Les persones que treballen a temps parcial acumularan cotitzacions de manera més equitativa. Això podria influir en les prestacions per incapacitat permanent en cas de necessitar-les.

La reforma tindrà efectes a les prestacions per mort i supervivència. En conseqüència, podria beneficiar els familiars de les persones que treballen a temps parcial en termes de pensions de viduïtat i orfandat.

Les persones amb contractes a temps parcial també experimentaran un impacte a les prestacions per incapacitat temporal. Per tant, podria afectar la seva capacitat per rebre ingressos mentre estiguin temporalment incapacitades per treballar.

Les persones que treballen a temps parcial podrien veure'n millorades les condicions. Sobretot, en termes de prestacions relacionades amb el naixement d'un fill o amb cura d'un menor. Això significaria un gran impacte positiu a les famílies.

➡️ Pensions ➡️ Societat

Més notícies: