Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre

El cas concret en què sí que està permès a Espanya circular a 150 km/h

Desvelem la situació en què un vehicle sí que pot circular més ràpid de 120 km/h

Els conductors saben que quan agafen el cotxe estan obligats a complir les normes de la Direcció General de Tràfic. La veritat és que l'organisme dirigit per Pere Navarro posa un èmfasi especial que no se sobrepassin els límits de velocitat. Ho fa per garantir la seguretat de tothom.

En cas que incompleixis la Llei de Tràfic, t'arribarà a casa una contundent multa. Una que hauràs de pagar en uns pocs dies si no vols deixar-te una quantitat considerable.

Tots som conscients que quan circulem per una autopista o autovia no es pot superar el límit dels 120 km/h. En cap cas.

Muntatge amb diversos cotxes circulant per la carretera i un cercle amb un radar de trànsit
Si excedeixes la velocitat permesa en una via, et pot saltar un radar | OCU, Getty Images Signature

Només en aquest cas es pot circular a 150 km/h en una autopista

Pel que fa a les vies urbanes, els límits són diferents i estan entre els 20 i 50 km/h, encara que poden variar, segons els carrils i el tipus de calçada que hi hagi.

Aquells conductors que sobrepassen aquests límits fixats per la DGT saben que estan exposats a les sancions de tal organisme. Això sí, tret de si es tracta de cotxes de la Guàrdia Civil, ambulàncies o altres vehicles d'emergències.

El que molts no sabien és que la DGT ha revelat que hi ha una excepció que confirma la regla. Hi ha un cas en què es podran superar aquests límits de 120 km/h a autopista o autovia. I sense que això pugui suposar una multa.

El senyal V-12 que pot portar un cotxe d'assaig. Amb ella posada al cotxe, es pot superar fins a 30 km/h la velocitat que se'ns permet a la resta dels conductors.

El senyal concret que et permet córrer més del compte

Estem parlant d'un tipus de vehicles que porten dues plaques, una a la part davantera i una altra a la part del darrere i que es col·loquen al costat de la matrícula.

En aquestes plaques apareixen les lletres FV que vol dir Fabricants de Vehicles. I aquestes lletres apareixen de color blanc sobre un fons totalment vermell. La DGT ha explicat amb tot detall en què es basen aquests tipus d'assajos amb què alguns vehicles poden superar els límits de velocitat.

Cal ressenyar que aquests assajos són "tota activitat amb finalitats científiques, utilitzant un vehicle per examinar el comportament tècnic d'aquest o dels seus components en circulació".

Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe
Les multes per superar la velocitat permesa són quantioses | Pexels, Wikimedia Images

"O per fer estudis relacionats amb la seguretat, mobilitat i fluïdesa de la circulació viària o elements estructurals de la mateixa". Així ho ha explicat la DGT per deixar-ho tot clar.

Hi ha certes limitacions

"Per fer l'assaig, el vehicle que es fa servir haurà de comptar amb una autorització per a proves o assajos extraordinaris que haurà de sol·licitar a l'autoritat competent en matèria de trànsit i seguretat viària", incideix l'organisme que dirigeix Pere Navarro.

Això sí, aquesta autorització per anar més ràpid del que permet la calçada tindrà algunes limitacions. El més freqüent és que se li ofereixi a un nombre limitat de persones.

I hem de deixar clar que no es podrà superar més de 30 km/h del límit fixat a les autopistes o autovies. Tot i això, ha de ser aprovat amb un mínim de 3 dies abans de començar les proves. I la carretera o autopista s'haurà de tallar al trànsit general.

Finalment, cal especificar que aquests assajos estan prohibits tant en vies urbanes com en camins. I, per descomptat, no es poden dur a terme en trams en què no hi hagi la senyalització protocol·lària.