Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
SOCIETAT

Derrota per al SEPE: els ingressos pels quals no pot negar una ajuda o l'atur

L'organisme oficial rep un cop dur per part de la justícia

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha rebut en els darrers dies un cop dur. La Justícia ha determinat els ingressos pels quals no podrien denegar l'atur o altres ajuts. Aquesta mesura afectarà, sens dubte, un bon nombre de desocupats del nostre país.

Una sentència del Tribunal Suprem va dictaminar que el cobrament a terminis d'una indemnització per acomiadament no és incompatible amb prestacions o subsidis per desocupació. La postura dels tribunals xoca de ple amb els plantejaments imposats per part del SEPE.

L?òrgan d'ocupació havia denegat l'opció de combinar els dos ingressos a un aturat de 52 anys. Consideraven que la part de la indemnització suposava una renda i que influïa en els requisits imposats per cobrar el subsidi.

En defensa seva esgrimien que la liquidació, a efectes fiscals, havia de comptabilitzar com una renda en fer el càlcul d'ingressos del beneficiari. En incloure aquests diners a terminis per l'acomiadament laboral se li negaria qualsevol intent de percebre l'ajut. Però l'Alt Tribunal es va posicionar del costat del treballador.

Al marge de la quantia a ingressar per la indemnització, aquesta no s'hauria de computar com una renda en optar a un subsidi o prestació. Tant se val que fos cobrada a terminis o que ho fes per mitjà d'una pòlissa d'assegurances subscrita per la companyia. Això últim va ser el que va passar en aquest cas concret.

La referència clau: el 75% del Salari Mínim

Per accedir a certes ajudes per part del SEPE cal que les rendes es mantinguin per sota del 75% del Salari Mínim Interprofessional. Però com s'acaba de comprovar, la Justícia estima que quan una indemnització sigui superior a aquesta xifra no impedirà l'accés al subsidi. Entenen que no ha d'aparèixer registrada com a renda.

Queda clar que aquesta sentència del Suprem crearà doctrina. Per tant, a partir d'ara els diners percebuts després d'un acomiadament no es tindran en compte en calcular els ingressos d'un aturat en la concessió d'un subsidi.

Aquesta decisió es basa en la Llei general de la Seguretat Social, que preval sobre totes les normes. S'hi recull que la indemnització per acomiadament no presentarà la consideració de renda.

Així ho estipula l'article 275. Aclareixen que això serà vàlid tant si "el pagament d'aquesta s'efectua d'una sola vegada o de manera periòdica".

Els jutges consideren que en tot moment cal imposar aquesta normativa. La notícia va caure com un gerro d'aigua freda al SEPE, que havien denegat aquesta petició i ara s'haurà de fer enrere.