Escena a color de Santa Paula de Roma
SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 26 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 26 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és un calendari que va fixar l'Església catòlica per recordar la festivitat de cadascun dels sants. Cadascun dels 365 dies de l'any celebrem la vida exemplar d'aquests cristians i el seu testimoni de fe arriba fins als nostres dies.

L'Església Catòlica recorda avui una santa que va ser una dona intel·ligent i culta, coneixedora de les llengües clàssiques. És a més la patrona de les dones vídues.

Quin sant és avui: el més important d'aquest divendres 26 de gener

De tots els sants que avui es commemoren és Santa Paula el més destacat. Va néixer a Roma l'any 347, va contreure matrimoni amb 16 anys amb Toxoci, un senador romà, i van tenir un fill i quatre filles. 16 anys després va quedar vídua.

Aleshores va formar part d'un cercle de vídues romanes dirigides per una altra, Santa Marcel·la. Portaven una vida monàstica en una casa, dedicant-se a la pregària, la meditació i la penitència.

L'any 382 Santa Paula va conèixer Sant Jeroni, de qui ella i la seva filla es van tornar deixebles. Sota la seva direcció espiritual van peregrinar a Terra Santa l'any 385. En aquell moment, feia poc temps que havien desenterrat els llocs sants, havien estat ocults per l'Emperador Adrià amb temples pagans.

La santa i la seva filla van viure al costat de la cova on Jesús va néixer a Betlem. Van formar una comunitat monàstica femenina, es dedicaven a resar i dejunaven, també feien obres de caritat. Rebien els pelegrins que arribaven a Betlem.

Van ajudar Sant Jeroni a copiar la seva traducció bíblica perquè més persones coneguessin les Sagrades Escriptures. Paula va morir a Betlem l'any 406 i va ser enterrada en una gruta al costat de l'Església de la Nativitat. El mateix lloc on va ser enterrat Sant Jeroni quan va morir el 419.

Logo de TelegramNOVEDAD TELEGRAM: Recibe GRATIS el Santoral Diario en tu móvil ¡Entérate por Telegram de qué Santo es cada día!

Paula és un nom femení d'origen llatí que significa 'petita' o 'menor'. Al llarg del dia d'avui, 175.200 dones anomenades Paula podrien celebrar el sant.

Sant Timoteu, un altre sant important d'avui

Sant i màrtir cristià que va viure al segle I; segons la tradició va ocupar la seu episcopal d'Efes, sent deixeble predilecte de Sant Pau. Sent emperador de Roma Domicià, Timoteu va voler impedir la celebració d'una festivitat que, a ulls seus, era un remolí de plaer i corrupció. El poble va carregar contra ell amb pedres i pals, i va ser copejat fins a morir martiritzat

Primer pla a color de Sant Timoteu
Sant Timoteu | Aleteia

Sant Tito

Bisbe i deixeble de sant Pau va viure al segle I. És el destinatari de l'Epístola a Titus de Pau de Tars i esmentat en altres de les seves cartes. D'origen grec, probablement va ser convertit al cristianisme per Sant Pau, qui s'hi va dirigir com a "veritable fill en la fe comuna".

Primer pla a color de Sant TIto
Sant Tito | Medium

Altres sants d'avui: el Santoral complet del divendres 26 de gener

El Santoral de l'Església Catòlica ens recorda també la celebració d'aquests sants i beats: