Muntatge amb església de fons i Sant Gregori Taumaturg

Santoral d'avui, divendres 17 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquí hi apareixen els sants que l'Església Catòlica recorda avui 17 de novembre

El Santoral és un calendari on es commemoren els dies dels sants i beats de l'Església catòlica. Queda així fixat pels fets que van fer en vida.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest divendres 17 de novembre

De totes les onomàstiques que avui es commemoren és la de Sant Gregori Taumaturg. Va néixer cap a l'any 213 a Neocesarea del Ponto en una distingida família pagana. Pel que sembla, el seu primer nom va ser Teodor i en convertir-se al cristianisme el va canviar pel de Gregori.

Va estudiar Retòrica i Dret. Planejava traslladar-se a Beirut, a Fenícia, per anar a l'escola de dret d'aquesta ciutat. No obstant això, per petició d'una germana seva, el marit de la qual havia estat nomenat governador de Palestina, es va traslladar a Cesarea de Palestina.

La seva estada va resultar decisiva per a l'orientació que donaria després a la seva vida. Durant els cinc anys que va romandre a Cesarea de Palestina va seguir el curs que donava Orígens. Es va oblidar llavors de la jurisprudència i es va lliurar a la filosofia i per influx del mestre es va batejar i va convertir el cristianisme.

Un cop va haver acabat els seus estudis, va tornar a la seva ciutat, Neocesarea del Ponto, on va ser proclamat bisbe i va començar a obrar miracles. Un dels més populars està relacionat amb una font d'aigua que era focus de disputes veïnals. Així, per eliminar aquests enfrontaments, Gregori va beneir el naixement de l'aigua perquè no emanés més líquid.

A les portes de casa esperava la gent la seva benedicció i ell aprofitava per instruir-los en la religió i oferir-los la curació de Déu. Quan va començar la persecució de Deci el 250, Gregori va aconsellar als cristians que s'amaguessin.

Va morir el sant entre 270-275. Es diu que després de la seva mort pocs eren els pagans que quedaven a tot el Ponto. És per aquest motiu pel qual se'l va considerar l'apòstol de Capadòcia

Actualment, aproximadament uns 30.000 homes de tot el país, anomenats Gregori, podrien ser felicitats per part dels seus amics i familiars amb motiu del seu sant.

Sant Aciscle de Còrdova, un altre Sant important d'avui

Màrtir del segle III, nascut a Còrdova. La seva vida és contada per Eulogi de Còrdova. Fou martiritzat durant el mandat de l'emperador Dioclecià, juntament amb la seva germana Santa Victòria.

Muntatge amb cel amb una creu i Sant Aciscle de Còrdova
Sant Aciscle de Còrdova | Wikipedia, Rattanakun

Sant Alfeu de Cesarea

També se celebra avui el sant. Màrtir del segle III. Per confessar la seva fe en Déu i Jesucrist va ser condemnat a mort després de patir molts turments el primer any de la persecució ordenada per l'emperador Dioclecià.

Pintura d'Alfeu i Zaqueu
Sant Alfeu de Cesarea | Hagiopedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del divendres 17 de novembre

A més de Sant Gregori Taumaturg, el Santoral de l'Església catòlica ens recorda aquests sants i beats: