Imatge a color de Sant Raimon de Fiter a cavall

SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 15 de març del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest divendres 15 de març del 2024 el Santoral de l'Església Catòlica recorda el fundador de l'ordre religiós-militar més activa de la Reconquesta

Aquest divendres el Santoral de l'Església Catòlica recorda Sant Ramon de Fitero, primer abat del monestir de Fitero i fundador de l'Orde Militar de Calatrava.

Qui és Sant Ramon de Fitero, el Sant més important d'aquest divendres, 15 de març?

El Santoral recorda avui especialment Sant Ramon de Fitero, que va néixer a França al segle XII. Els primers escrits que es coneixen sobre Ramon indiquen que va ser canonge de l'Església Major de Tarassona.

Després va passar a ser monjo al monestir cistercenc de la Mare de Déu de Sacala Dei, a Gascunya. Més endavant va ser enviat com a prior, quan l'Ordre va voler estendre's per Espanya.

L'any 1140, Alfonso VII va donar als monjos la vila de Nienzabas, on van fundar el monestir homònim del qual Sant Ramon va ser triat abat. El 1158, el sant es troba a la ciutat de Toledo amb el monjo Diego de Velázquez, antic soldat i amic del rei Sanç. Aquest va saber, gràcies al monarca, del gran perill que corria la plaça de Calatrava per la proximitat dels almohades.

Ramon i Diego van demanar al rei que defensi la plaça. Amb els monjos portats de Fitero, més un exèrcit de pagesos i artesans, van aconseguir defensar-la i espantar els invasors.

Com a premi, el rei els concedeix el domini de Calatrava. Justament allà el sant funda l'Orde Militar. Serien monjos, obedients al toc de la campana, i soldats, obedients al toc de la trompeta.

Ramon va morir el 1163 a Ciruelos, on va ser enterrat. Tres segles després, les seves restes van ser traslladades al monestir cistercenc de Monte León, a Toledo. Des del segle XIX, les relíquies del sant es troben a la catedral de Toledo.

Ramon és un nom masculí d'origen longobard que significa 'protegit pel consell diví'. A Espanya, aquest dia 113.293 homes celebren el seu sant.

Sant Climent Hofbauer

Sant Climent Hofbauer va ser un prevere austríac que va viure entre els segles XVIII i XIX. Va pertànyer a la congregació del Santíssim Redemptor, impulsor de la difusió d'aquesta congregació religiosa a Àustria i Polònia. Va exercir una profunda influència a la vida religiosa de l'època.

Primer pla a color de Sant Climent Hofbauer amb un crucifix
Sant Climent Hofbauer | Religión Digital

Santa Lluïsa de Marillac

Santa Lluïsa de Marillac, religiosa que va viure al segle XVII, va ser cofundadora, al costat de Vicent de Paul, de les Filles de la Caritat. Marillac va reformar l'atenció que es proporcionava als hospitals, orfenats, asils, llars d'adopció, institucions psiquiàtriques i centres d'ajuda a la França de la seva època.

Primer pla a color de Santa Lluïsa de Marillac
Santa Lluïsa de Marillac | Archidiócesis de Málaga

Altres Sants: el Santoral complet del divendres 15 de març

A més de Sant Ramon de Fitero, el Santoral de l'Església Catòlica recorda la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Santa Leocricia
  • Santa Vicenta de Còria
  • Sant Menigne
  • Sant Sisebut
  • Sant Zacaries papa
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: