Primer pla a color de Sant Tomàs d'Aquino
SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 28 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 28 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és la llista dels sants la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica en cadascun dels dies de l'any. Persones que es van fer conegudes pels seus fets, miracles o forma de vida.

Avui recordem un sant que és un dels principals introductors de la filosofia d'Aristòtil al corrent escolàstic del segle XIII. La seva obra representa una síntesi entre el pensament cristià i l'esperit crític del pensament aristotèlic.

Quin sant és avui: el més important d'aquest diumenge 28 de gener

El sant més destacat avui és Sant Tomàs d'Aquino. Va néixer el 1225 al castell de Roccasecca, prop de la ciutat italiana d'Aquino. Descendent d'una noble família d'origen germà propera a l'emperador Frederic II del Sacre Imperi Romà-Germànic, va estudiar lògica aristotèlica a la Universitat de Nàpols.

La seva família el va raptar després d'explicar-los que volia ingressar a l'orde dels dominics. Va romandre en captivitat durant un any, els seus pares volien que fos abat. Sant Tomàs va escapar i va viatjar a França per ingressar a la Universitat de París.

Amb 31 anys ja era doctor i va començar a ensenyar Teologia, també va ser conseller personal de Lluís IX de França. Va escriure moltes obres que destaquen per la profunditat.

Després de romandre durant molts anys a França, on va desenvolupar gran part de la seva obra, el sant va tornar a Nàpols. Va morir a la mateixa ciutat el 7 de març de 1274 per una malaltia sobtada.

Algunes versions expliquen que la seva mort va ser provocada per un rei de Sicília, qui ho va enverinar per conflictes polítics. 50 anys després de la seva mort Tomàs d'Aquino va ser canonitzat i reconegut com un dels intel·lectuals més representatius de l'edat mitjana.

Tomàs és un nom masculí d'origen arameu, el significat del qual és 'bessó'. Hi ha aproximadament 63.433 homes que avui celebren el seu sant gràcies a Sant Tomàs d'Aquino.

Sant Josep Freinademetz, un altre Sant important d'avui

Prevere de la Societat del Verb Diví a la ciutat xinesa de Daijiazhuang, va treballar incansablement en l'evangelització d'aquella regió. Tota la vida va estar marcada per l'esforç de fer-se xinès entre els xinesos. Tota la seva vida va ser expressió del que va ser el seu lema: "L'idioma que tots entenen és l'amor".

Primer pla a color de Sant Josep Freinademetz
Sant Josep Freinademetz | Alfa & Omega

Sant Julià de Conca

Bisbe de Conca. Visqué durant el segle XII i fou el segon pastor d'aquesta ciutat una vegada recuperada de mans dels musulmans. Il·lustre pel seu estil de vida, es va distingir per repartir entre els pobres els béns de l'Església i treballar amb les mans per obtenir el suport diari.

Primer pla a color de Sant Julià de Conca
Sant Julià de Conca | Diócesis de Málaga

Altres sants d'avui: el Santoral complet del diumenge 28 de gener

El Santoral recorda que avui també es commemoren aquests altres sants i beats: