Muntatge amb una imatge de fons d'un cel il·luminat amb núvols i una altra imatge de Joan Pau II

Santoral d'avui, diumenge 22 d'octubre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Voleu saber els sants que es commemoren aquest diumenge 22 d'octubre?

El Santoral és la llista dels sants la festivitat dels quals commemora l'Església catòlica en cadascun dels dies de l'any. Persones que es van fer conegudes pels seus fets, miracles o forma de vida. A continuació, en consultar el Santoral, descobrireu els més rellevants d'aquesta jornada.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest diumenge 22 d'octubre

El 22 d'octubre apareix especialment marcat al calendari santoral catòlic com el dia en què es recorda Joan Pau II, que va ser nomenat papa l'octubre del 1978.

Karol Józef Wojtya va néixer a Wadowic, al sud de Polònia, el 1920. La seva mare i el seu únic germà van morir sent ell un nen. Als 9 anys va fer la Primera Comunió, i als 18 va rebre la Confirmació.

Quan va finalitzar els estudis d'ensenyament mitjà es va matricular a la Universitat Jagellònica de Cracòvia i a una escola de teatre. Les forces d'ocupació nazi van tancar la Universitat l'any 1939. Aleshores el jove Karol va començar a treballar en una pedrera i després en una fàbrica química per evitar la deportació a Alemanya.

Anys després va sentir la vocació al sacerdoci i va començar una formació al seminari clandestí de Cracòvia, dirigit per l'arquebisbe d'aquesta ciutat. Va ser ordenat sacerdot a Cracòvia l'1 de novembre de 1946 de mans de l'arquebisbe Sapieha .

Al juliol de 1958 va ser nomenat per Pius XII bisbe titular d'Olmi. Al gener de 1964 va ser nomenat arquebisbe de Cracòvia per Pau VI, qui el va fer cardenal el 26 de juny de 1967. Va participar al Concili Vaticà II contribuint en l'elaboració de la constitució Gaudium et spes, i va prendre part en totes les assemblees del Sínode dels Bisbes.

Va ser nomenat papa el 16 d'octubre del 1978 com Joan Pau II i el 13 de maig del 1981 va patir un atemptat, un intent d'assassinat. Va destacar pel seu humanisme cristià. Va sacsejar els fonaments del sistema comunista opressor de Polònia i de l'est d'Europa, que va col·lapsar durant la primera meitat del pontificat.

Avui dia és reconegut l'important paper que va tenir en la caiguda del mur de Berlín i del Teló d'acer. Va morir el 2 d'abril del 2005 després d'anys de complicacions en la seva salut.

Altres Sants d´avui: el Santoral complet del diumenge 22 d´octubre

El Santoral ens recorda que avui també commemorem aquests altres sants i beats: