Imatge a color de la Benaurada Verge Maria de Lourdes amb un rosari a la mà

SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 11 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que l'Església catòlica recorda aquest 11 de febrer, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és la llista dels sants la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica en cadascun dels dies de l'any. A més de les víctimes del martiri, també es recorden els sants que van morir per causes naturals.

A aquests cal afegir les festivitats relacionades amb esdeveniments de la vida de Jesús i la història eclesiàstica. L'11 de febrer és una data en què es venera a la Mare de Déu de Lourdes, una de les advocacions marianes que honoren la Mare de Déu.

Quin sant és el més important del diumenge 11 de febrer?

Segons la tradició catòlica l'11 de febrer de 1858 la Mare de Déu de Lourdes es va aparèixer davant una jove pastora francesa, Bernadette Soubirous. El fet, que es va repetir diverses vegades, va passar a la gruta de Masabielle, al Pirineu francès. És un lloc de pelegrinatge per a tots aquells que acudeixen a visitar el santuari de Lourdes per encomanar-se a la Mare de Déu.

Fins a 18 ocasions la Verge va visitar Bernadette Soubirous per assegurar-se que es construiria una capella en honor seu. Des del principi hi va haver visites a la gruta. Quan el bisbe de Tarbes-Lourdes va disposar oficialment que l'Església creia en la veracitat de les aparicions es va impulsar l'edificació del santuari.

La cova en què es va presentar la Mare de Déu de Lourdes es prepara cada hivern per a la temporada de pelegrinatges. A més de visitar la gruta, els visitants beuen aigua de la font que va fer brollar la Verge. Alguns també es banyen a les piscines que s'omplen amb aquesta aigua o encenen una espelma a les capelles de llum.

El nom Lourdes ve del topònim francès "Lorde" en referència a la Nostra Senyora de Lourdes. Aquest dia, a Espanya fins a 40.110 dones anomenades Lourdes podrien rebre les felicitacions d'amics i familiars.

Sant Pedro Jesús Maldonado, un altre sant important

Prevere i màrtir mexicà que va viure al segle XX. Va ser arrestat durant la persecució contra l'Església mentre administrava el sagrament de l'Eucaristia. Va aconseguir el triomf del martiri en ser copejat mortalment al cap, és el primer sant i màrtir canonitzat de Chihuahua, Mèxic.

Primer pla a color de sant Pere Jesus Maldonado
Sant Pedro Jesús Maldonado | Alfa & Omega

Beat Tobies Borràs Romeu

Religiós valencià de l'Ordre Hospitalària Sant Joan de Déu. Gran coneixedor del camp, va estar encarregat durant anys dels serveis de cultiu de les terres que tenia el Sanatori Psiquiàtric de Ciempozuelos. Va morir màrtir després de ser arrestat durant la persecució religiosa.

Primer pla a color del Beat Tobías Borrás Romeu
Beat Tobies Borràs Romeu | Real Academia de la Historia

Altres sants: el Santoral complet del diumenge 11 de febrer

El Santoral, a més de la Mare de Déu de Lourdes, recorda l'11 de febrer a aquests altres sants i beats: