Retrat de Sant Nicolau de Tolentino amb el fons del cel blau

Santoral d'avui, diumenge 10 de setembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Descobriu els sants que l'Església Catòlica recorda aquest diumenge 10 de setembre

MOLT IMPORTANT! Aquesta notícia és ANTIGA. Per veure el santoral d'aquest DILLUNS 11 de setembre PUNXA AQUÍ!

El Santoral és la llista dels sants que l'Església Catòlica recorda per les seves obres a cadascun dels dies de l'any. Aquí deixem els més assenyalats dels que se celebren avui.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest diumenge 10 de setembre

A la jornada d'avui, el sant amb més rellevància és Sant Nicolau de Tolentino. Va néixer el 1245 a la localitat italiana de Sant'Angelo in Pontano . El seu naixement s'atribueix a la intercessió de sant Nicolau de Bari.

Segons la llegenda, els pares ja eren grans quan, per consell d'un àngel, van anar a un pelegrinatge a la tomba de Nicolau de Bari. Un cop van acceptar el consell de l'àngel i van demanar la gràcia divina d'un nen. En tornar a Sant'Angelo tenien el fill desitjat i, creient que havien rebut la gràcia sol·licitada, ho van cridar Nicolau en honor a Nicolau de Bari .

Sent molt jove va ajudar els més necessitats i aviat va sentir la crida de Déu. Comptava amb 24 anys quan es va ordenar capellà i va començar una vida dedicada a la pregària ia l'assistència als pobres i malalts. Una vida de meditació i entrega als altres que va desenvolupar durant gairebé tres dècades al convent de Tolentino.

Es diu que durant la seva vida Nicolau va rebre visions, incloses imatges del purgatori, que els seus amics van atribuir als seus dejunis prolongats. Va morir l'any 1305 a la ciutat on residia després de patir un llarg període de patiment a causa d'una malaltia.

A Sant Nicolau de Tolentino se li atribueixen nombrosos miracles tant en vida com després de mort, motiu pel qual va ser canonitzat. Va ser el papa Eugeni IV el 1446 qui va acabar el procés de canonització començat pel papa Joan XXII. Esdevingué el primer sant pertanyent a l'Ordre de Sant Agustí.

Muntatge d'una creu i mans d'una persona resant
L'Església Catòlica recorda avui un sant que és el considerat protector de les ànimes del Purgatori | PixaBay, Pexels

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del diumenge 10 de setembre

El Santoral, a més de Sant Nicolau de Tolentino, també commemora la celebració d'aquests altres sants:

  • Santa Pulquèria de Constantinoble, va ser una emperadriu bizantina del segle V que és considerada santa tant per a l'Església ortodoxa com per a la catòlica. Va mantenir el seu vot de virginitat durant tota la seva vida malgrat haver contret matrimoni amb el senador Marcià. Va lluitar contra el paganisme, va ajudar els més necessitats ia ella es deuen l'edificació de diverses esglésies a Constantinoble.
  • Sant Agabio de Novara, religiós llombard que va viure entre els segles IV i V. Deixeble de Sant Gaudenci va ser designat pel seu mestre com a successor a Novara. Va donar honrosa sepultura a sant Gaudenci a la basílica que es trobava als afores de la ciutat.
  • Sant Aubert d'Avranches, es va mantenir al capdavant del bisbat de la ciutat que li dóna nom al segle VIII. Va ser el fundador de l'oratori de la muntanya Saint-Michel, sota les indicacions que va rebre de l'Arcàngel Miquel a través de les seves visions. Va morir l'any 725.
  • Sant Ambròs Eduard Barlow
  • Sant Teoard de Spira