Retrat de Sant Pere Claver

Santoral d'avui, dissabte 9 de setembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Coneix quins són els sants la celebració dels quals ens recorda l'Església Catòlica avui 9 de setembre

MOLT IMPORTANT! Aquesta notícia és ANTIGA. Per veure el santoral d'aquest DIUMENGE 10 de setembre PUNXA AQUÍ!

El santoral de l'Església Catòlica estableix quins són els sants que se celebren cada dia. Tot seguit, assenyalem els més importants que corresponen al dia d'avui.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dissabte 9 de setembre

És Sant Pere Claver el sant més destacat de tots els que se celebren aquest dia. Nascut a Verdú, Lleida l'any 1580, era fill de Pere Claver i Minguella i Ana Corberó. Va quedar orfe de mare als tretze anys. A primerenca edat va mostrar la seva vocació religiosa i amb 22 anys va ingressar a la Companyia de Jesús.

Anys després va ser enviat com a missioner a Amèrica tal com ell desitjava. A Cartagena d'Índies, es va ordenar com a sacerdot i es va lliurar a ajudar els més desafavorits. Allí va prestar auxili i va donar a conèixer el cristianisme als esclaus pels que va arribar a enfrontar-se a les autoritats per evitar que fossin assotats.

Pere Claver, que es deia a si mateix com a “esclau dels negres”, va passar anys tancat en una cel·la per una epidèmia que li va produir una paràlisi progressiva. Va morir el 1654 i les seves restes descansen a Cartagena d'Índies, a la capella del Sant Crist de l'església jesuïta que porta el seu nom. Va ser beatificat l'any 1747 i canonitzat el 1850.

Creu cristiana damunt d'una Bíblia oberta per la meitat
Sant Pere Claver és el patró dels esclaus i de les missions entre els negres. | Getty Images

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dissabte 9 de setembre

El Santoral, a més de Sant Pere Claver, també commemora avui aquests altres sants i beats:

  • Sant Jacint de Sabina, fou martiritzat juntament amb Sant Alexandre i Sant Tiburti el 690 a Roma dins de les persecucions contra els cristians.
  • Sant Gorgoni de Roma, soldat romà del segle IV que després de convertir-se al cristianisme va ser martiritzat durant les persecucions de Dioclecià. Detingut i torturat, es va negar a renegar de la seva fe i va ser per ells per la qual cosa les autoritats van decidir executar-ho
  • Sant Ciara el jove, va ser prevere del segle VI, fundador i anys després abat del monestir de Clonmacnoise (Hibernia). És considerat un dels dotze apòstols d'Irlanda. Va ser cridat Ciarano el Jove per a distingir-ho de Sant Ciaran de Saigir .
  • Santa Maria Toríbia, esposa de sant Isidre Labrador, el seu veritable nom era María Toribia. Després de la seva mort el seu crani va ser col·locat en un reliquiari a l'ermita de la Mare de Déu d'aquell poble. Molts miracles es van obrar per la intercessió.
  • Beat Jorge Douglas
  • Beat Jacobo Desiderio Laval
  • Beata Maria Eutímia
  • Beat Pere Bonhomme