Retrat de Sant Cirprià de Cartago amb el fons d'un cel difuminat

Santoral d'avui, dissabte 16 de setembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Descobriu els sants que l'Església Catòlica recorda avui 16 de setembre

MOLT IMPORTANT! Aquesta notícia és ANTIGA. Per veure el santoral d'aquest DIUMENGE, 17 de setembre PUNXA AQUÍ!

El Santoral de l'Església Catòlica estableix quins són els sants que se celebren a cadascun dels dies de l'any. Tot seguit assenyalem els més importants que corresponen al dia d'avui.

Que sant que és avui: el més important d'aquest dissabte 16 de setembre

Sant Ciprià de Cartago és el sant més destacat de tots els qui es commemoren aquest dia. De fet se'l considera el sant més important de l'Àfrica i el més brillant dels bisbes d'aquest continent anterior a Sant Agustí .

Va néixer l'any 200 en el que ara és Tunísia i la seva infància va rebre una educació clàssica dins de la seva família adinerada. Es va dedicar a la feina d'educador, conferencista i orador públic. Tenia una intel·ligència privilegiada i gran habilitat per parlar en públic, així com una personalitat brillant.

Anys després va començar a sentir curiositat pel cristianisme i va acabar convertint-s'hi quan comptava amb 35 anys per l'exemple i les paraules d'un sant sacerdot anomenat Cecili . Va ser ordenat sacerdot, i l'any 248 en morir el bisbe de Cartago, el poble i els sacerdots el van aclamar com el més digne per ser el nou bisbe. Tot i això, es va veure obligat a abandonar el seu lloc i la ciutat per exiliar-se, a causa de les persecucions de Deci contra els cristians.

Va ser en aquest exili quan va escriure una gran part de l'obra que ens ha llegat. Després va haver-hi un curt període de pau i Cipriano va tornar al seu càrrec de bisbe. No obstant això, a la tornada es va oposar a realitzar sacrificis pagans i, per ordre de l' emperador Valeriano , va ser bandejat.

Un any després va ser detingut i decretada la pena de mort. Finalment va morir decapitat.

Muntatge d'una creu i mans d'una persona resant
Sant Ciprià de Cartago va ser bisbe, sant i màrtir de l'Església | PixaBay, Pexels

Altres Santos d'avui: el Santoral complet del dissabte 16 de setembre

A més de Sant Ciprià de Cartago el Santoral commemora també aquests altres sants i beats avui dia: