Retrat de Sant Martí de Tours

Santoral d'avui, dissabte 11 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Coneix quins són els sants la celebració dels quals recorda l'Església Catòlica avui 11 de novembre

El Santoral de l'Església catòlica estableix quins són els sants que se celebren cada dia de l'any. Aquest dissabte, el sant més important de la jornada va canviar completament de vida després d'una trobada amb el nostre Senyor Jesucrist.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dissabte 11 de novembre

El Santoral ens recorda que l'Església catòlica celebra avui Sant Martí de Tours. Martin, que va néixer a Hongria al segle IV, és recordat pel que li va succeir sent jove, quan exercia com a militar a Amiens, França. Va ser durant una freda nit d'hivern, quan es va trobar al seu camí un home que estava tremolant de fred i a mig vestir.

Martí no portava res que pogués donar al senyor, així que va treure la seva espasa i va dividir en dos el seu mantell oferint al pobre la meitat per tapar-se. Després d'això, la història explica que Martí va veure en somnis Jesucrist. Aquest se li va aparèixer amb la meitat del mantell que havia regalat mentre li deia: "Martí, avui em vas cobrir amb el teu mantell".

Després d'aquesta visió es va batejar i va comunicar als seus superiors la intenció de deixar el Cos per servir Jesucrist i propagar la seva religió. El general va intentar dissuadir-lo oferint-li diversos premis. Ell, però, li va contestar que repartissin aquests obsequis entre els qui seguissin a l'exèrcit, ja que ell es lluitaria a l'exèrcit de Jesucrist i els seus premis serien esperit.

En els anys següents, Sant Hilari ho va rebre com a deixeble i ho va instruir. Va ser convidat a Tours amb el pretext de salvar un malalt, però en entrar a la catedral, el poble el va aclamar com a bisbe i, encara que es va negar, finalment va acceptar. Malgrat les crítiques dels seus antics companys militars, Martin va recórrer el territori francès deixant un sacerdot a cada població, fundant a més parròquies rurals.

Va saber quan arribaria la mort per una visió i va comunicar la notícia a diversos dels seus deixebles. El mig mantell de Sant Martí, el que va tallar per donar al pobre, va ser guardat en una urna i es va construir un petit santuari per guardar la relíquia. Durant el dia d'avui uns 60.000 homes de tot el país, anomenats Martin, podrien ser felicitats per part dels seus familiars i amics.

Sant Bartomeu, altre Sant important d'avui

Va ser un monjo benedictí del segle X que va destacar per la seva vida de pregària i penitència. Va ser reconegut com a sant degut per la seva tasca exemplar i la seva dedicació a la vida monàstica.

Retrat de Sant Bartomeu Apòstol
Sant Bartomeu | E-Noticies, VIDA DE SANTO

Sant Bertuï de Malonne

També és un dels Sants que es celebra avui. Va ser un monjo anglosaxó de la petita abadia d'Othelle que va viure entre els segles VII i VIII. Va ser ordenat bisbe missioner i es va traslladar a Roma durant dos anys. Després es va convertir en abat fundador de l'abadia de Malines propera a Namur, Bèlgica.

Muntatge amb església de fons i escultura de Sant Bertí Malonne
Sant Bertuï de Malonne | Vidas Santas, Getty Images Signature

Altres Sants d'avui: Santoral complet del dissabte 11 de novembre

A més d'honrar Sant Martí de Tours, avui també recordem altres figures rellevants per a la religió catòlica. Aquesta és la llista completa del santoral d'avui: