Retrat de Santa Cecília

Santoral d'avui, dimecres 22 de novembre de 2023: Quin Sant se celebra avui?

Quins són els sants que l'Església Catòlica recorda avui dia 22 de novembre

El Santoral de l'Església Catòlica recorda, cada dia de l'any, la vida i l'obra de sants que han estat canonitzats. Els sants són els herois de la fe catòlica, dedicats a servir Déu i a difondre el missatge de salvació.

Avui dia destaca la figura d'una dona italiana nascuda al si d'una família noble que, després de convertir-se al cristianisme, va finalitzar la seva vida com a màrtir.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimecres 22 de novembre

Santa Cecília és el sant de més rellevància de tots els que se celebren avui. Cecília va néixer a Roma l'any 180. Va quedar òrfena sent petita i va ser el bisbe Urbà qui la va instruir en la fe i la va batejar quan tenia 13 anys.

Diferents escrits descriuen Santa Cecília com una dona dedicada a la pregària i que feia obres de penitència. A més, assistia als oficis de culte sense dissimulacions, malgrat que els temps eren del tot propicis. Fins a tal punt va arribar la seva popularitat que els més necessitats feien cua a les portes de casa seva per rebre un plat calent de sopa i unes almoines.

Sent molt jove, Santa Cecília va formular un vot de castedat que va posar sota la custòdia del seu àngel de la guarda. Anys després va contreure matrimoni amb Valeriano i va ser durant la nit de casaments quan va reconèixer al seu marit el vot de virginitat que havia contret. El seu marit, que l'estimava amb devoció, no es va sentir decebut per aquest plantejament i va acceptar la condició.

Tant Valeriano, com el seu germà Tiburci van ser màrtirs de l'Església de Roma que es van convertir del paganisme a la fe cristiana i hi van donar la vida. Com el seu estimat, Cecília va morir martiritzada. Ella va ser condemnada a mort per decapitació, probablement en època de l'emperador Marc Aureli, i es va resistir, perquè els primers cops de destral sobre el seu coll no van aconseguir fer-li mal.

El 1594, el papa Gregori XIII la va nomenar patrona dels músics. Segons el pontífex, Santa Cecília havia demostrat una atracció irresistible cap als acords melodiosos dels instruments. El seu esperit sensible i apassionat per aquest art va convertir així el nom en símbol de la música.

Durant el dia d'avui, aproximadament 17.900 dones de tot el país, anomenades Cecília, podrien ser felicitades per part dels seus amics i familiars.

Sant Ananies, un altre Sant important d'avui

Màrtir cristià del segle IV. Durant les persecucions contra els cristians ordenades pel rei Sapor II va ser capturat i executat a causa de la seva fe catòlica.

Retrat de Sant Ananies de Damasc
Sant Ananies és un altre dels sants més importants d'aquesta jornada | Vidas Santas

Santa Apia de Coloses

Cristiana de les primeres comunitats. Era esposa de Filemó, cap de l'església de Colosas. Durant la persecució de Neró, ella, el seu marit i el seu fill van ser condemnats a mort per lapidació, per no haver ofert sacrificis als déus.

Retrat de Santa Apia de Coloses
Santa Apia de Colosas és una altra de les santes que es celebren durant aquest 22 de novembre | La ortodoxia es la verdad

Altres Sants d'avui: el Santoral complet de dimecres 22 de novembre

A més de Santa Cecília, el Santoral ens recorda la celebració d'aquests altres sants i beats: