Estàtua religiosa d'un home amb barba carregant un nen amb una creu daurada al cap, amb un cel colorit de fons.
SOCIETAT

Santoral d'avui, dimecres 10 de juliol de 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dimecres, 10 de juliol de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda el patró dels viatgers

Aquest dimecres, el Santoral de l'Església Catòlica recorda un Sant la figura del qual és determinant en la història del cristianisme dels primers segles.

Qui va ser Sant Cristòfol, el Sant més important de dimecres, 10 de juliol?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Cristòfol que va néixer a Canaan al segle III. Tot i que hi ha poques dades de la seva vida, la versió més acceptada apunta que va ser un membre del regiment auxiliar romà.

Home corpulent, tenia una cara aterridora. Va treballar a les ordres del rei. No obstant això, va marxar a la recerca del diable quan va comprovar que el seu rei el temia i se senyava davant seu.

Durant el viatge va trobar un grup de lladres. Un d'ells li va assegurar ser el que estava buscant pel que va decidir posar-se sota les seves ordres. En aquell moment va comprovar que algú estava per sobre del seu nou 'cap', algú a qui temia i davant de qui se senyava, Crist.

Va prendre així la decisió d'instruir-se en el cristianisme a través d'un ermità que va conèixer. Aquest el va convidar a ajudar la gent a creuar un perillós riu on molts acabaven per morir.

Un dia, mentre duia a coll un nen, va notar que el seu pes augmentava a mesura que travessava el riu. Cristòfor li va dir: "Tu m'has posat en el perill més gran. No crec ni que el món sencer sigui tan pesat a les meves espatlles com ho has estat tu".

El noi va respondre: "Tu no només has tingut a les teves espatlles el pes del món, sinó l'home que el va crear. Jo soc Crist, el teu rei, a qui tu has servit en aquest ofici". Després el nen va desaparèixer.

Cristòfol, convençut de les bondats del Senyor, es va dedicar fins a la seva mort a cristianitzar centenars de persones. Va morir decapitat per ordre del rei a qui havia servit anys abans.

Cristòfol és un nom d'origen grec, que significa 'portador de Crist'. A Espanya uns 208 homes celebren aquest dia el seu sant gràcies a Sant Cristòfol.

Sant Pere Vincioli

Sant Pere Vincioli va ser un abat d'origen italià que va viure al segle XI. Va reconstruir l'església dedicada a Sant Pere. A ella va unir un monestir en què, després de vèncer gran oposició, va introduir els usos i costums cluniacencs.

Retrat d´un home amb caputxa negra mirant cap avall.

Santa Amalberga

Santa Amalberga va ser una religiosa d'origen francès que va viure al segle VIII. Sant Carlemany se'n va enamorar i li va proposar matrimoni, però ella es va negar per seguir la seva vocació. Després d'intentar ell endur-se-la per força li va trencar un braç, però no va poder moure-la, finalment la Santa va rebre el vel monàstic.

Vitrall d'una santa amb un crucifix a la mà i un fons vermell.

Altres Sants: el Santoral complet de dimecres 10 de juliol

El Santoral de l'Església Catòlica recorda també la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Apol·loni de Sardes
  • Sant Bianor de Pisidia
  • Sant Silvà de Pisidia
  • Sant Pascari de Nantes
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: