Martitri de sant Eulogi de Còrdova a color
SOCIETAT

Santoral d'avui, dimarts 9 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són els sants que se celebren durant la jornada del dia 9 de gener i s'honoren pels seus actes

El santoral catòlic és un calendari on es commemoren els dies dels sants i beats de l'Església Catòlica. Els sants són els herois de la fe catòlica, van viure les seves vides en santedat, dedicats a servir Déu i difondre el missatge de salvació.

El sant que recordem avui va destacar per la seva santedat i saviesa i es va dedicar a pregar, escriure i instruir els cristians amenaçats per l'islam si no abandonaven el cristianisme.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimarts 9 de gener

De tots els sants que avui recorda l'Església Catòlica, el més destacat és sant Eulogi. Va néixer cap a l'any 800 en una família cordovesa. Es va criar a l'escola d'abat Esperaindeo on va conèixer a Álvaro de Córdoba.

Aquest va ser el primer autor que va relatar la seva biografia, la Vita vel passio Divi Eulogii. Obra en què el seu amic assenyala que "tenia gràcia per treure els homes de la seva misèria i sublimar-los al regne de la llum".

Sant Eulogi també va redactar una sèrie de textos en què feia una exaltació dels martiris. Amb les seves paraules i discursos va convèncer molts cristians perquè es presentessin davant del 'cadí', el jutge musulmà. Un lloc on van blasfemar en contra de la religió musulmana i Mahoma.

Després d'això, mig centenar de mossàrabs cordovesos van ser executats. Tot i les conseqüències d'aquests actes, Eulogi va defensar que el martiri era una manera de professar la fe en una religió, pensaments pels quals va ser empresonat. També va ser condemnat a presó en saber-se que encobria Lucrècia, filla de pare musulmà i cristiana que va ser martiritzada al costat del sant.

Encara que va aconseguir sortir amb vida del seu tancament, la seva fe en la religió el va impulsar a enfrontar-se novament als jutges. Sant Eulogi va proclamar: "Serà millor que em condemnis a mort. Soc adorador de Crist, fill de Déu i fill de Maria, i per a mi el vostre profeta és un impostor".

L'11 de març de l'any 859 va morir decapitat. Posteriorment, va ser sepultat a la basílica de Sant Zoilo i actualment les seves restes reposen a la catedral d'Oviedo.

Logo de TelegramNOVEDAD TELEGRAM: Recibe GRATIS el Santoral Diario en tu móvil ¡Entérate por Telegram de qué Santo es cada día!

Eulogi és un nom masculí d'origen grec. El seu significat és 'el que parla bé' o 'el que és un bon orador'. Avui al país, uns 3.770 homes celebren el seu sant per anomenar-se sant Eulogi de Còrdova.

Santa Lucrècia de Còrdova, un altre sant important d'avui

Dona musulmana que va viure durant el segle IX i que es va convertir al cristianisme per Eulogi de Còrdova. Va morir màrtir per no voler renunciar a la seva fe cristiana sota l'emirat de Muhammad I. És venerada com a santa i és una dels Màrtirs de Còrdova.

Martiri de Santa Lucrècia de Còrdova en blanc i negre
Santa Lucrècia de Còrdova | Hagiopedia

Sant Eustraci taumaturg

Taumaturg grec del segle IX, abat d'Abgaro, a la Muntanya Olimpa, va portar una vida de pietat cultivant les virtuts pròpies d'un monjo, especialment l'autonegació. Com a curiositat se sap que només dormia sobre el costat esquerre. Va morir a l'edat de 95 anys.

Martiri de Sant Eustraci taumaturg a color
Sant Eustraci taumaturg | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 9 de gener

El Santoral a més recorda la festa d'altres sants que tot seguit detallem: