Muntatge del retrat de Sant Domènec de Guzmán amb un fons fosc i ple de núvols i una creu

Santoral d'avui, dimarts 8 d'agost del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquí tens tots els sants que se celebren avui 8 d'agost

MOLT IMPORTANT! Aquesta notícia és ANTIGA. Per veure el santoral d'aquest DIMECRES, 9 d'agost PUNXA AQUÍ!

El Santoral de l'Església catòlica rememora cada dia els sants de diverses persones que han tingut un paper important per a la religió cristiana.

Tot seguit, us contarem que sants i beats són els d'aquesta jornada i una breu explicació. No t'ho perdis! Continua llegint.

Quin sant és avui: el més important d'aquest dimarts 8 d'agost

El sant més rellevant d'aquesta jornada és Sant Domènec de Guzmán. Va néixer el 8 d'agost del 1170 a Caleruega, el que ara és Burgos, a l'antic Regne de Castella.

Domènec de Guzmán va ser el tercer fill del matrimoni compost pel venerable Fèlix de Guzmán, que tenia fama de santedat, i de la Santa Joana d'Aza.

El seu oncle, l'arxipreste Gonzalo d'Aza li va donar una educació cristiana i aviat va despertar la vocació a Crist i a l'estat eclesiàstic. Va estudiar arts, teologia i es va convertir en professor a Palència.

Al cap de poc temps, es va convertir en canonge, es va ordenar sacerdot i va ser nomenat regent de la Càtedra de Sagrada Escriptura a les Escoles. Va ser president de la comunitat de canonges i vicari general.

Sant Domènec de Guzmán estava convençut que els heretges càtars havien de convertir-se al cristianisme, i amb aquesta idea va viatjar per Dinamarca, Roma, entre d'altres, amb una missió missionera. Així, va començar el moviment de predicadors i va crear l'Orde dels predicadors i diverses seus a França.

Domènec va ser molt important per a l'Església, el seu ordre va tenir més de setanta comunitats en funcionament. Va participar en el Concili de Laterà i va ser ambaixador de la cort de Dinamarca.

Va morir el 6 d'agost de 1221 al convent de Bolonya, després de patir una curta malaltia quan tenia cinquanta anys. El papa Gregori IX, tretze anys més tard, ho va canonitzar.

Muntatge d´una església desenfocada i una Bíblia
Sant Domènec de Guzmán va crear una Ordre que va tenir més de setanta comunitats | Getty Images, PixaBay

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 8 d'agost

L'Església catòlica al seu Santoral, a banda de Santo Domingo de Guzmán, celebra aquests altres sants:

- Sant Eusebi de Milà, bisbe de la ciutat que ara li dona nom, Milà, durant 16 anys. Va reconstruir la catedral que els huns havien destruït i va lluitar en contra de l'heretgia.

- Sant Marí d'Anazarbe, va néixer l'any 303. Ancià que va ser executat en els temps de l'emperador Dioclecià i el prefecte Lysia. Es va negar a renunciar a la seva fe a Crist i això va fer que el decapitessin, el seu cos va ser llançat a les feres perquè se'l mengessin.

- Sant Altman de Passau, bisbe de Passau i fundador de nombrosos monestirs, com l'abadia de Sant Nicolau. Se'l considera un sant, però oficialment no està canonitzat.

- Sant Mummolo de Bordeus, abat del monestir de Fleury.

- Sant Famià de Galese, eremita que va donar tots els seus diners als pobres i va realitzar nombroses peregrinacions.

- Sant Sever de Viena, sacerdot d'origen indi que va fer evangelitzacions a Vienne, a França.

- Beat Antonio Silvestre Moya, prevere i màrtir.