Retrat de Santa Teresa de Calcuta amb un fons del cel

Santoral d'avui, dimarts 5 de setembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Descobreix quins són els sants que es commemoren durant la jornada del dia 5 de setembre

MOLT IMPORTANT! Aquesta notícia és ANTIGA. Per veure el santoral d'aquest DIMECRES 6 de setembre PUNXA AQUÍ!

El Santoral de l'Església Catòlica és la llista dels sants la festivitat dels quals es commemora en cadascun dels dies de l'any. Tot seguit mostrem els més importants del dia d'avui.

Quin sant és avui: el més important d'aquest dimarts 5 de setembre

De tots els sants que avui recorda l'Església Catòlica, sens dubte, el més reconegut és Santa Teresa de Calcuta. És una monja coneguda que ha passat a la història per dos motius. Primer, per la seva tasca de constant ajuda als més necessitats i segon, per ser la fundadora de les Missioneres de la Caritat a Calcuta.

Nascuda el 26 d'agost de 1910 a Skopje, Macedònia, va ser la menor dels fills de Nikola i Drane Bojaxhiu. Va ser batejada amb el nom de Gonxha Agnes. Va rebre la primera Comunió als cinc anys i mig.

Als vuit anys mor el seu pare i la seva família passa per una gran estretor econòmica, 10 anys després ingressa a l'Institut de la Benaurada Verge Maria a Irlanda. Allí va prendre el nom de Germana Maria Teresa per Santa Teresa de Lisieux.

El 1929 arriba a Calcuta i, després de fer els seus primers vots, va a la comunitat de Loreto Entally, ciutat índia on va ser docent del col·legi St Mary. El 1950 s'estableix oficialment la Congregació de les Missioneres de la Caritat. Temps després va enviar les seves germanes a altres parts de l'Índia i obre altres cases a Veneçuela, Roma, Tanzània i als cinc continents.

El 1979 va rebre el Premi Nobel de la Pau. Va ser aleshores quan els mitjans de comunicació van començar a seguir amb més atenció les seves obres.

Al final de la seva vida la Mare Teresa va continuar servint els pobres malgrat els seus problemes de salut. Després de trobar-se per última vegada amb Sant Joan Pau II, va tornar a Calcuta i el 5 de setembre de 1997 va morir.

Muntatge d'una creu i mans d'una persona resant
Santa Teresa de Calcuta va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat a Calcuta | PixaBay, Pexels

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 5 de setembre

A més, el Santoral recorda la celebració d'altres sants que detallem a continuació:

  • Beat Guillem Browne, nascut al comtat de Northampton, va formar part del nombrós grup de fidels de l'Església catòlica que van preferir morir màrtirs abans que trair la pròpia fe.
  • Sant Alpert de Tortona, pertanyent a la important família dels Malaspina, durant molts anys va viure com a eremita a la zona de Tortona, a Itàlia. Després de guarir la mudesa al fill d'un marquès, aquest li va compensar aixecant una església. I en aquesta va viure fins que es va traslladar fins a un monestir que va construir i del qual va ser abat fins a la seva mort el 1073.
  • Beat Juan Bueno de Siponto, que va ser el fundador al segle XII del monestir de Sant Miquel a Dalmàcia. Així mateix, es va convertir en abat del mateix.
  • Beat Florenci Dumontet de Cardaillac
  • Sant Quinto de Capua