Presentació de la Verge Maria

Santoral d'avui, dimarts 21 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Coneix els noms dels sants que se celebren durant la jornada del dia 21 de novembre

El Santoral és una ressenya diària dels sants guardats a la memòria de l'Església. Els sants són els herois de la fe catòlica, van viure les seves vides en santedat, dedicats a servir Déu i difondre el missatge de salvació.

Avui, 21 de novembre, es commemora un dels episodis més rellevants de la vida de la Mare de Déu. Es tracta d'una de les escenes més representades a l'art cristià.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimarts 21 de novembre

De tots els sants que avui recorda l'Església Catòlica, la Presentació de la Mare de Déu és el més rellevant. Es tracta del passatge, que està recollit al Protoevangeli de Sant Jaume. Segons aquest document, la Verge va ser portada quan comptava amb tres anys pels seus pares Sant Joaquim i Santa Anna al Temple de Jerusalem.

Allí, juntament amb altres nenes, seria instruïda acuradament respecte la fe dels seus pares i sobre els deures envers Déu. En arribar, Maria es va trobar amb altres nenes i totes van pujar per les escales que portaven cap a l'entrada principal portant llums. En assolir el més alt dels graons, Maria va ser rebuda pel summe sacerdot, nomenat per Epifani el Monjo com Yodae o Baraquies, qui la va situar en un lloc privilegiat.

L'origen d'aquesta festa es remunta a la dedicació de l'Església de Santa Maria la Nova a Jerusalem, l'any 543. Una data que se segueix commemorant a Orient des del segle VI. L'emperador Manel Commeno fa referència a això en una Constitució de 1166.

Aquesta escena de la vida de la Mare de Déu és especialment representada en la pintura bizantina i gòtica d'Itàlia. A les obres dels seus artistes apareix l'element arquitectònic, a més de la figura de la Mare de Crist. Incloure el temple de Jerusalem a les seves pintures i els esglaons que les donzelles havien de pujar en senyal del seu camí de lliurament a Déu permetien jugar amb la perspectiva.

A Espanya, aproximadament unes 3.400 dones que reben el nom de Presentació podrien rebre les felicitacions de parents i amics.

Sant Albert de Lieja, un altre sant important d'avui

Príncep-bisbe de Lieja a la fi del segle XII. Va ser un dels fills de Godofredo III, comte de Lovaina i germà d'Enrique I, duc de Lorena i Brabante. Va morir a mans de 8 cavallers alemanys, seguidors de l'emperador Enric VI, els qui li van donar mort apunyalant-ho.

Sant Albert de Lejia
Sant Albert de Lieja és l'altre sant d'avui que també se celebra | Comunión y liberación

Sant Gelasi I papa

Religiós italià del segle V que procedia d'una família africana. Va ser proclamat Summe Pontífex de l'Església Catòlica Romana. Excel·lent teòleg, va morir al cap de quatre anys de ser elegit com a papa.

Sant Gelasi Papa I
Aquest és l'altre sant, que es celebra durant aquesta jornada | Imágenes religiosas

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 21 de novembre

El Santoral a més recorda la festivitat d'altres sants que tot seguit detallem: