Retrat de la Verge Maria amb un fons del cel

Santoral d'avui, dimarts 12 de setembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Coneix els noms dels sants que se celebren durant la jornada del dia 12 de setembre

MOLT IMPORTANT! Aquesta notícia és ANTIGA. Per veure el santoral d'aquest DIMECRES 13 de setembre PUNXA AQUÍ!

El Santoral és una ressenya diària dels sants guardats a la memòria de l'Església. Tot seguit recordem els més rellevants del dia d'avui. Els sants són els herois de la fe catòlica, van viure les seves vides en santedat, dedicats a servir Déu i difondre el missatge de salvació.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimarts 12 de setembre

De tots els sants que avui recorda l'Església Catòlica avui el més destacat és Dolç Nom de Maria que commemora el nom de Maria, mare de Jesucrist. Pel que sembla, l'origen del Dolç Nom de Maria fa referència als quatre dies posteriors al naixement de la Mare de Déu, en què els seus pares li van imposar el nom.

S'autoritzà per primera vegada la celebració d'aquesta festa l'any 1513 a la ciutat espanyola de Conca. Des d'aquí es va estendre per Espanya i el 1683, el papa Innocenci XI la va admetre a l'església d'occident com a acció de gràcies. En concret coincideix amb l'aixecament del setge a Viena i la derrota dels turcs per Joan III Sobieski, rei de Polònia.

Són més de 6.000.000 de dones a Espanya les que tenen el nom de Maria i avui celebren també la seva onomàstica. Una festivitat que deuen a la mare de Jesús de Natzaret a qui moltes persones preguen protecció o agraeixen la seva ajuda.

Muntatge d'una creu catòlica i mans amb un rosari
La mare de Jesús és la figura més important del santoral d'avui | PixaBay, Rattanakun

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 12 de setembre

El Santoral a més recorda la festa d'altres sants que tot seguit detallem:

  • Sant Guiu d'Anderlecht, conegut com l'home pobre d'Anderlecht, va ser un humil camperol belga del segle X que va exercir com a sagristà. Després de patir un important revés econòmic, va realitzar un pelegrinatge a Roma i després a Jerusalem, on va arribar a exercir com a ajuda per a altres pelegrins. Se'l considera el protector contra els gossos bojos, la ràbia i el patró dels solters i epilèptics.
  • Sant Albeo d'Emly, considerat com el principal bisbe 'pre-Patrici' d'Irlanda, és un dels quatre grans pares d'Irlanda. Va ser el primer bisbe d'Emly i va morir l'any 528.
  • Sant Ponç de Roda, monjo benedictí del segle XI que va exercir com a abat del monestir de Santa Fe de Conques a França. Després va acceptar la seu de Roda d'Isábena, on va succeir com a bisbe Lope. Durant el setge a Barbastre el rei Pere I el va enviar a Roma per demanar-li el trasllat de la diòcesi de Roda a Barbastre
  • Sant Autònom de Bitínia
  • San Francisco Ch´oe Kyong-Hwam
  • Beat Pedro Sulpici Cristóbal Faverge