Retrat de Sant Sever de Barcelona

Santoral d'avui, dilluns 6 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Et mostrem els sants que es commemoren el dia 6 de novembre

El Santoral catòlic és la llista de religiosos beatificats per l'Església a qui es recorda avui dia. En aquest moment de l'any es ret homenatge a un nombre més gran de figures rellevants per a la institució eclesiàstica.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dilluns 6 de novembre

Entre tots els sants i beats que l'Església recorda avui destaca Sant Sever de Barcelona. La tradició diu que era teixidor, i tenia el taller on actualment hi ha la parròquia que porta el seu nom. Sent bisbe, va arribar l'ordre de Roma de combatre els cristians amb fúria, i ell s'havia de presentar per ser sacrificat.

El sant i altres companys no sabien què fer. Bé obeir les ordres i oferir els seus cossos al sacrifici per donar exemple a altres cristians, o bé fugir per procurar-los protecció i ajuda en allò que poguessin. I van decidir això darrer.

Sant Sever fugiu cap a Sant Cugat del Vallès i pel camí es trobà a Sant Medir, qui estava sembrant faves. En veure el prelat barceloní li va demanar benedicció, aquest se la va donar, i va obrar un miracle fent que les faves que sembrava florissin i germinessin en poques hores. Quan les tropes romanes hi van passar, l'agricultor ja es trobava recollint els fruits.

En preguntar-li si havia vist passar a Sant Sever, va dir que sí, just quan sembrava les faves que ara recollia. Els romans van pensar que sant Medir se n'estava burlant, i per aquest motiu el van matar.

Finalment, van trobar Sant Sever, a qui van empresonar i van demanar que renunciés a la seva fe cristiana per acostar-se al culte pagà. Ell es va negar de manera contundent i va ser sacrificat.

Actualment, uns 700 homes a Espanya celebren el seu sant avui gràcies a Sant Sever de Barcelona.

Muntatge d'una creu catòlica i mans amb un rosari
Sant Sever és patró de la diòcesi de Barcelona | PixaBay, Rattanakun

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 6 de novembre

El Santoral, a més de Sant Sever de Barcelona, commemora també avui aquests altres sants i beats: