Primer pla a color de Santa Àgueda
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 5 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que l'Església Catòlica celebra aquest 5 de febrer en el seu Santoral Catòlic

El santoral és el conjunt de les persones venerades a l'Església Catòlica com a sants o beats, en una data del calendari determinada. Tot seguit, assenyalem els més destacats corresponents al 5 de febrer. Aquest dilluns, el Santoral recorda especialment una santa que és invocada per prevenir els danys del foc, raigs i volcans.

Quin Sant celebrem avui: el més important d'aquest dilluns 5 de febrer

La Santa més destacable d'aquest dilluns és santa Àgueda, que va néixer a Sicília el 230. Un temps en què l'emperador romà Deci va ordenar perseguir els cristians. Va coincidir llavors que el procònsol de Sicília, Quintianus, va ser rebutjat per una jove anomenada Àgueda.

La dona havia ofert la seva virginitat a Jesucrist i ell, en venjança per no aconseguir els seus plaers, la va castigar, però miraculosament Àgueda va conservar la seva virginitat. Més enfurismat encara, el procònsol va ordenar que torturessin la jove i que li tallessin els pits.

La Santa va respondre: "Cruel tirà, no et fa vergonya torturar una dona amb el mateix amb què de nen et vas alimentar?". Aleshores Sant Pere se li va aparèixer i va curar les seves ferides. Però la dona va continuar sent torturada, sent llançada sobre carbons encesos a la ciutat de Catània.

La llegenda explica que va llançar un crit d'alegria en morir i va donar gràcies a Déu. Un any després de la seva mort el volcà Etna va entrar en erupció i els habitants de Catània van demanar la seva intervenció per aturar la lava a les portes de la ciutat.

Des de llavors, santa Àgueda és patrona de Catània, de Sicília i dels voltants del volcà. Àgueda és un nom femení d'origen grec que vol dir 'bondadosa'. Actualment, 9.105 dones a Espanya celebren el sant gràcies a santa Àgueda.

Felip de Jesús, un altre Sant important d'avui

Frare franciscà espanyol d'origen novohispà que va viure al segle XVI i va morir martiritzat al Japó mentre repetia el nom de Jesús. És el primer sant canonitzat nadiu de Mèxic i protomàrtir d'aquell país.

Imatge a color del martiri de Sant Felip de Jesús
Martiri de Sant Felip de Jesús | AFmedios

Beata Isabel Canori Mora

Mare de família que va viure entre els segles XVIII i XIX. Durant molt de temps va patir, caritativament i pacientment, la infidelitat del seu marit així com angoixes econòmiques i el cruel tracte per part de parents. Després va oferir la seva vida a Déu per la conversió, salut, pau i santificació dels pecadors, i va entrar a formar part de la Tercera Ordre de la Santíssima Trinitat.

Primer pla a color de la Beata Isabel Canori Mora
Beata Isabel Canori Mora | Archidiócesis de Granada

Altres sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 5 de febrer

El Santoral commemora també avui aquests altres sants i beats: