Retrat de Sant Edmundo

Santoral d'avui, dilluns 20 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Et mostrem els sants que es commemoren el dia 20 de novembre

El Santoral és la llista de sants i beats la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica cadascun dels dies de l'any. Segons la Bíblia Déu és amor, per tant, la principal virtut dels sants és la seva capacitat per estimar Déu i la resta d'éssers humans.

Avui especialment recordem un sant que, a més, és el patró de les víctimes de les pandèmies i reis.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dilluns 20 de novembre

El dia d'avui l'Església Catòlica commemora Sant Edmund. Es conserven tan sols dues fonts manuscrites contemporànies que relaten la seva vida. D'una banda, la Crònica Anglosaxona, escrita entre 877 i 899 i una obra commemorativa de 890.

El seu origen familiar no és clar. Les fonts més fiables expliquen que Edmund descendia dels reis d'Anglia Oriental de la branca de Wuffing. Una tradició assenyala, sense proves, que el seu pare era el rei Alcmundo, del qual no se'n sap res més.

Des d'aquí neix una llegenda que situa el seu naixement a Nuremberg, Alemanya, i que va ser adoptat pel rei Æthelweard de l'Anglia Oriental. La veritat és que Æthelweard va morir el 854 i va ser succeït per Edmund, que comptava llavors amb catorze anys. La llegenda diu que va ser elegit per nobles i clergues de Norfolk i que va ser coronat per Sant Humbert el 25 de desembre de 855 a Burna, la capital del regne.

Només se sap amb seguretat. Abó de Fleury es refereix a ell com un rei modèlic per la seva equitat i la justícia dels seus actes, exercia la caritat amb els necessitats, especialment orfes i vídues. D'altra banda, pel que sembla, es va retirar durant un any a la torre d'Hunstanton i va aprendre els salms bíblics.

L'arribada de pirates danesos va provocar la destrucció a la zona: assalts a monestirs i esglésies que van acabar i la mort de monjos i clergues. Edmundo, volent evitar una massacre major, va reunir un exèrcit per combatre. No obstant això, el seu bàndol va perdre la batalla i l'antic rei va ser capturat, assotat i executat perquè no va renunciar a la seva fe.

Edmund és un nom masculí d'origen germànic. El seu significat és 'el que defensa els seus béns'. Actualment, uns 920 homes a Espanya es diuen així i avui podrien ser felicitats per amics i familiars.

Sant Octavià, un altre Sant important d'avui

És un bisbe italià del segle XII. Germà del papa Calixt II, que tant al claustre com a la càtedra va buscar amb fervor servir Déu i els germans.

Retrat de Sant Octavi
Aquest és el segon sant més celebrat daquesta jornada | Vidas Santas

Sant Fèlix de Valois

Ermità francès del segle XIII. Va ajudar després del seu retir voluntari a sant Joan de Mata a fundar l' Ordre de la Santíssima Trinitat per a la Redempció de Captius .

Retrat de Sant Fèlix de Valois
Sant Feliu de Valois és un dels sants més representatius d'aquest 20 de novembre | El Pan de los Pobres

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 20 de novembre

El Santoral, a més de Sant Edmund, commemora també avui aquests altres sants i beats: