Imatge a color de l'àngel que va anunciar a les dones la resurrecció de Crist

SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 1 d'abril del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dilluns, 1 d'abril del 2024, l'Església Catòlica commemora el tancament del període de Quaresma i inaugura la temporada de Pasqua

El Dilluns de Pasqua és el primer dia de la vuitena de Pasqua, la setmana posterior al Diumenge de Resurrecció. És el començament del Temps Pasqual, un període de 50 dies en què es commemora la Mort i Resurrecció de Crist, i el temps que va passar després amb els apòstols. El Temps Pasqual finalitza amb el Diumenge de Pentecosta.

Què se celebra el Dilluns Sant, la celebració més important del dilluns 1 d'abril?

La Pasqua és la festa principal de la cristiandat. L'Església Catòlica la celebra el primer diumenge després de la lluna plena, un cop passat l'equinocci de primavera. Enguany, aquesta festivitat ha coincidit amb el 31 de març.

L'endemà de la Resurrecció de Jesucrist està dedicat a la memòria de l'episodi de l'Evangeli on les dones, després de la mort de Crist, van al sepulcre. Quan arriben, no troben el cos, sinó un àngel del Senyor, que els espera en aquest lloc.

És aquest qui els dona la gran notícia: "No tingueu por! Sé que vostès busquen Jesús, aquell qui va ser crucificat. No és aquí! Ha ressuscitat, tal com va dir, vinguin a veure el lloc on estava". Un episodi que conté el missatge important de la Resurrecció i l'alegria que se'n deriva.

Aquesta data determina, a més, altres festes del calendari de festivitats. L'Ascensió de Crist, al cap de 40 dies. També el Diumenge de Pentecosta, 10 dies després de l'Ascensió, data en què se celebra la vinguda de l'Esperit Sant als Apòstols.

És costum a Catalunya que després de la Resurrecció els padrins de bateig regalin als seus fillols uns dolços anomenats 'Mones de Pasqua'. En algunes zones el Dilluns de Pasqua és tradició que es reuneixi la família i es faci una sortida al camp per menjar aquests dolços.

Altres Sants: el Santoral complet del dilluns 1 d'abril

L'Església Catòlica, aquest Dilluns de Pasqua, a més recorda aquests sants i beats:

Sant Hug

Sant Hug va ser un religiós italià que va viure al segle XIII. Després de lluitar durant molt de temps a Terra Santa, va ser designat per regir l'ordre de Sant Joan de Jerusalem en aquesta ciutat. Es va distingir per la seva bondat i caritat envers els pobres.

Primer pla a color de San Hugo
Sant Hug | El Pan de los Pobres

Sant Pere Calungsod

Sant Pere Calungsod va ser un màrtir catòlic natural de les Filipines, que va viure al segle XVII. Va morir màrtir en precipitar-se al mar, a conseqüència de l'odi a la Fe cristiana d'alguns apòstates i nadius seguidors del paganisme.

Pimer pla a color de Sant Pere Calungsod
Sant Pere Calungsod | Wikimedia Commons
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: