Primer pla de Sant Clement I a color
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 23 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquí hi apareixen els sants que l'Església Catòlica recorda avui 23 de novembre

El Santoral és un calendari on es commemoren els dies dels sants i beats de l'Església catòlica. Queda així fixat pels fets que van fer en vida.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 23 de novembre

De totes les onomàstiques que avui es commemoren és la de Sant Clement, el tercer successor de Sant Pere, després dels Papes Sant Lli i Sant Clet. Sant Clement va néixer al voltant del 35 dC a Roma, ciutat on també va ser batejat.

Va ser un cristià insigne de finals del segle I. Conegut per ser un dels anomenats Pares apostòlics per haver transmès l'«eco viu» de la predicació dels apòstols de Jesús de Natzaret.

Bisbe de Roma, la seva elecció se situa l'any 88 i la seva mort al 97. El seu pontificat va ser molt fecund. Va ser un veritable defensor de la unitat de l'Església contra totes les forces de dispersió.

De Sant Clement és rellevant la Carta dirigida a l'Església de Corint, esquinçada per la discòrdia, en què crida l'obediència del bisbe de Roma. És el document papal més antic, després de les Cartes de Sant Pere.

Segons la tradició va morir com a màrtir. La tradició ho presenta com a màrtir. Sembla que va ser bandejat per ordre de Trajà i va morir a les aigües de mar Negre.

Actualment, aproximadament uns 5.800 homes de tot el país, anomenats Clement, celebraran el dia del seu sant.

Sant Anfil·loqui d'Iconi, un altre Sant important d'avui

Bisbe del segle IV nascut a Cesarea al voltant del 339 o 340. Va ser company al desert de sant Basili i sant Gregori de Nazianz. Aclarit per la seva santedat i doctrina, va lliurar moltes batalles a favor de la fe catòlica.

Primer pla de Sant Anfil·loqui d'Iconi a color
Sant Anfil·loqui d'Iconi | Primeros Cristianos

Sant Columbà

També se celebra avui el sant. Abat irlandès del segle VI que des de petit va mostrar una clara inclinació per a la vida consagrada. Per Crist es va fer pelegrí per evangelitzar a la gent de les Gàl·lies, va fundar, entre altres, el monestir de Luxeuil.

Primer pla de Sant Columbà en color
Sant Columbà | Apologeticacatolica.org

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dijous 23 de novembre

A més de Sant Clement I, el Santoral de l'Església catòlica ens recorda aquests sants i beats: