Imatge a color de Sant Atanasi d'Alexandria al costat d'un àngel
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 2 de maig del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dijous, 2 de maig del 2024, l'Església Catòlica recorda un sant que va ser bisbe d'Alexandria

El Santoral de l'Església Catòlica d'aquest dijous recorda Sant Atanasi d'Alexandria, considerat sant també a les Esglésies copta, ortodoxa, luterana i anglicana.

Qui va ser Sant Atanasi d'Alexandria, el Sant més important d'aquest dijous 2 de maig?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Atanasi, que va néixer aproximadament l'any 296 a la ciutat d'Alexandria. Després de llicenciar-se en teologia i filosofia va ser ordenat diaca, cosa que li va permetre acompanyar el bisbe Alexandre al Concili de Nicea.

Va ser un ferm defensor del símbol niceà des d'aquell moment. Alhora, es va declarar enemic dels arrians, un corrent que defensava que Jesucrist va ser creat per Déu Pare, motiu pel qual està subordinat a ell.

Va ser detingut i expulsat pels arrians diverses vegades, en èpoques en què l'emperador es deixava influir per ells. Més tard, va ser nomenat bisbe d'Alexandria, títol que precedia el de Papa a l'Església de la seva època. En el seu mandat va ordenar l'evangelització al sud d'Egipte i va estendre el cristianisme més enllà de les seves fronteres.

Sant Atanasi és sant a l'Església copta, a l'Església catòlica, a l'Església ortodoxa, a l'Església luterana i a l'Església anglicana. A més a més, és doctor de l'Església catòlica i pare de l'Església Oriental.

Atanasi (Atanasio en castellà) és un nom masculí d'origen grec que significa 'immortal'. Aquest dia, uns 1.015 homes a Espanya podrien celebrar el seu sant gràcies a Sant Atanasi.

Santa Wiborada

Santa Viborada va ser una religiosa d'origen suís que va viure al segle X. Va romandre molts anys tancada en una cel·la des d'on atenia el poble. A causa de la seva Fe i dels seus vots religiosos, va morir a les mans d'invasors magiars.

Imatge a color de Santa Viborada

Sants Vindemí i Longí

Sant Vindemí, bisbe de Gafsa, a Numídia, i Longí, bisbe de Pamaria, són altres dos sants celebrats avui. Tots dos van morir a Mauritània, decapitats per ordre d'Huneric, rei dels vàndals, després d'enfrontar-se als arrians al concili de Cartago.

Escultura en primer pla dels Sants Vindemial i Longinos

Altres Sants: el Santoral complet del dijous 2 de maig

El Santoral també recorda la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Hesper d'Atalia
  • Sant Teòdul d'Atalia
  • Sant Waldebert
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: